Učitelj

2 Учитељ

гика. Али ћемо ми навести за то и разлоге друге врсте и уз то истаћи шта углавном треба она да обухвати.

Пре свега, ми се у педагошком погледу сувише много налазимо у једном путовању по свету. Гледамо где ћемо шта видети и наћи, па отуд пресађујемо и не испитујући баш много да ли и код нас има услова за то или нема и да ли је то и за нас добро. Често пута се пресуђује како се коме шта. допадне. Па не само пресуђује, већ често пута и налепљује, што је горе и од пресађивања. То је услед тога што код нас педагогика није још разрађена нити обрађена као на страни, а жеља је да будемо савремени и модерни. У тој жељи такав рад није за осуду, јер кад се нешто хоће брзо да постигне онда друкчије није ни могућно. Али се морамо обратити и себи. Југословенски педагог, организатор и реформатор мора. да зађе у основу онога што чини потребу нашега народа, па из. тога да црпе грађу за васпитање и образовање народног подмлатка. Он мора у погледу привредног живота да црпе потребне елементе из привредне области нашега народа исто онако, као што мора да изналази у области народног морала и народне културе потребне основе и елементе за морално и интелектуално васпитање и образовање. Омладина се мора уводити у живот свога народа, јер сваки који пролази кроз школу, живеће и радиће у своме народу и ту показивати своју подобност у животу. Ова област рада код нас, долази у област југословенске педагогике.

У вези са овим задатком југословенске педагогике, која се односи на градиво за васпитање и образовање нашег југословенског подмлатка, а стим у вези и народа нашег, стоји у вези и други важан задатак југословенске педагогике, а то

· је како и на који начин да се наш подмладак васпитава и 06разује. У томе су доста одрешене руке и путева и начина има много. Неоспорно је да за наш југословенски народ треба из. те разноврсности изнаћи оно, што је најподесније. Југословенски педагог реформатор имао би у том погледу доста посла и морао би у свима крајевима нашим проучити рад старијих наших генерација као и рад садашњих генерација, па све то довести у склад с науком и тако створити једну основу за. успешан рад.