Učitelj

4"

Страна књижевност | 149

Тако говори мали Милан.

Друге причице су безначајније. По једна мала епизода из дечјег живота, сличице. Ту је најпре Адка и Мачица. Два брата, братића. Старији, Ацка, није пазио своје пилиће и малог Мачицу и мајка га за казну везала за ружу у воћњаку. Мачица ослободи брата и јуре по селу где Мачицу удари у чело црвени котур којим су се деца играла. Сад Ацку очекује велика казна, а Мачица рањен у вриску дозива мајку и каже да је он пустио везана Ацику са руже... Драгина вечерица и Секин братац Томо мала цртица о сестринској љубави. Божићни дар и Вено се смије, сасвим мале сличице. А последња прича у збирци Сребрна круна, сасвим је у моралистичко педагошком духу. Мали Мато целу сребрну круну даје сиротој жени, уместо да код цркве на проштењу са другом децом купује медених колачића, вози се на „вртулеци“ и гледа друга чуда... Све ове приче у главном, и ако су мање успеле од прве, носе обележје извесне топлине и непосредности.

На крају, пријатно нам је да кажемо да су ове приче (нарочито „Слатки поток) писане једним коректним језиком и стилом. т :

Према свему књигу можемо топло препоручити свој нашој школској деци, и било би за нашу дечју литературу од велике користи да се слична дела, која задовољавају и васпитне и чисто књижевне захтеве, што чешће јављају.

Ружа Мићић

Б) Страна књижевност

П. И. Лоблинскин: Борба с преступностеео в детском и тоношеском возрасте (социалљђно правовве очеркто). Москва 1923 год.

Деца, па већ преступници! Страшна реч. Страшна али истинита. Западно-европске земље које су имале уређену статистику утврђују ову тешку мрљу на људској цивилизацији. По њиховој статистици у свима тим земљама врло често отварала су се тамничка врата не само за људе већ и за децу. Тако је било пре светскога рата. За време рата још и горе. Поремећени социјални односи, растурења породица, суров живот, несигурност опстанка после“ рата чине, да се још и данас питање дечје преступности није привело крају. А ко да га приведе крају» - :

Пођимо путем његовога решавања.

Више од једног века како су на сцену ступили криминалисти. Њихов се метод зна у лечењу овога друштвенога