Učitelj

О заштити, настави и васпитању даровите деце 749

сликар пејсажа, у 4 години израдио је тако лепе слике да их је Ентлеско уметничко друштво изложило на својој изложби. — Ангелина Кауфман је имала 11 година када је израдила портрет једног владике, а из њене 13 године потиче портрет „Принцезе од Караре“ са којим је ушла у ред великих портретиста. — Галутепсе је још пре 10 године почео да слика портрете, а у 11 години од својих слика толико је имао прихода да је створио удобан живот својим родитељима. — Руски сликари Венецианов и Левитан су такође врло рано отскочили изнад своје околине. — Верешчагинов се гение пробудио још у детињству, али се тек у 27 години потпуно развио. Врло се рано појавио и таленат Ивана Мештровића. „Чувајући као чобанин стадо Мештровић је у завичају до своје петнаесте године изрезивао кустурицом преслице, тиквице и штапове:=).

Продуктивни песнички дар јавља се по правилу при крају доба метаморфозе, дакле око 16 године.

У области поезије најраније се буди лирски таленат, затим драмски па епски, а најдоцније се буди таленат песничке рефлексије.

У историји светске књижевности има безброј примера ране појаве песничког дара. Скоро сваки већи песник почео је у младости да пише, а понеки још у детињству.

Овидије у својој песничкој аутобиографији вели о себи:

„А мени се још као дечаку свиђале небеске ствари,

и Муза ме је кришом вукла у своје дело.

Често ми је отац говорио: „Шта се бавиш бескорисном студијом» МИ сам Меониђанин није оставио никакво богатство“.

Ганут овим речима оставио сам цели Хеликон

и покушао да пишем у невезаном слогу:

али песма је сама од себе дошла у ритам;

ма шта сам покушао да пишем, беше стих 13).

Дантеов се песнички геније пробудио врло рано; у 9 години испевао је први сонет Беатричи. У 18 години је већ писао песме од трајне уметничке вредности. — Тасо је у 10 години стекао себи славу песника; свога „Риналда“ написао је у 17 години. — Голдони-у је било 8 година када се његова прва комедија с великим успехом приказивала у позоришту.

Лопеа де Вегу су још у детињству сматрали „чудом природе“; у 12 години он је већ био славан песник, а у 13 години је написао комедију „Правичан љубавник“. — Калдерону де ла Барки је било тек 13 година када је написао своје познато дело „Небеска кола“.

Волтер је у 7 години правио стихове, у 13 години је држао оштроумне говоре, а у 17 години је издао две сатире (Воштћјет и тј" Апш-Опоп) у којима се већ јасно огледа његов критички дух. Песнички геније Виктора Ига је процветао још у доба пубертета; као петнаестогодишњи дечко он је са својом поемом »5уш Је5 ауал-

17) Станојевић: Народна енциклопедија, стр. 751. 25) Р. Оукфив Мазо: Шшђбл Тмеши ТУ, 10. (у. 19—6.)