Učitelj

748 Иван Кањух

сам вели да у првој деценији свога живота није показивао никакву склоност за музику, а почетком друге деценије његов је музички таленат избио са невероватном ерупцијом на површину; 12 години већ је изашла његова позната опера »Масћ, дет Геђе« и шест симфонија, у 14 години написао је оперу »ПОаз зештте М/ајатадећеп«, која је изазвала велику сензацију у музичком свету и приказивала се са великим успехом у Петрограду, Бечу и Прагу, а у 15 години издао је своју чувену оперу »Ређег Зећтој пла зејп Масћђаг«. У 16 години његово је име било познато у целом културном свету. — Од руских композитора најраније се појавио и најбрже се развио дар код Мусоргског и Скрјабина. Мусоргски је у својој 7 години већ одлично свирао омања дела композитора Листа, а било му је 13 година када је написао прву своју пијесту10). Скрјабин је прву своју композицију написао у својој 10 години. Чајковски припада оној групи уметника, чији се таленат додуше: јавља још у школској клупи, али се развије тек после 25 године.)

Већ из ових неколико примера видимо да иако се природна склоност за музику испољава још у детињству, а понекад чак и у раном. детињству (пре 7 године), продуктивни музички дар се већином јавља. тек у почетку доба пубертета, дакле око 13 године. Појаве као што су Моцарт, Кребс и Шуберт спадају у ретке изузетке. Исто је тако: редак случај и то да се музички дар манифестује тек по завршетку доба младости.

У ликовним уметностима дар се појављује мало доцније, него у музици. Но и овде има изузетака. Има талената који су се појавили. У детињству, али има и таквих који су сразмерно доцкан избили на површину. У области ликовних уметности јављање продуктивног дара. пада просечно у време око 14—15 године. — Рафаелов сликарски геније се јасно испољио у његовој 8 години; у 14 години његово це име било већ добро познато у сликарском свету Италије. — Микеланђело се у 13 години истиче својом оригиналношћу; свој чувени рељеф „Борба Херкула са Кентаурима“ израдио јелу. 17, подини. | Диреров таленат се такође врло рано појавио и развио; у 13 години. израдио је свој аутопортрет, чиме је изазвао дивљење своје околине.. — Лебрен је у 4 години почео да слика, а у 12 години израдио је уметнички портрет свога деде. — Лука ван Лајден се у 14 години прославио са својим чувеним „Мохамедовим радирунгом“, а било му 16 година када је довршио »Ессе ћото«, једно од најзначајнијих. својих дела. — Ван Дајков таленат је изванредно рано процветао; „Заробљење Христа“, једну од најјачих својих слика, израдио је у 19 години. — Берниниу је било 10 година када је изрезао прву мраморну главу и одонда почиње његова слава. — О Мурилу се прича. да је у 6 години израдио пуно слика на зидовима собе. — Морленд,

19) Сабрание статен В. Стасова о М. Мусоргском и его произведенилх, стр. 3. (Моксва, 1922).

") В. С. Баскинњ: П. И. Чаћковска, стр. 16. (С. Петербургђ 1895).