Učitelj

Јарапзка редагогтја 769

тељски позив. Врло је умесна и тражња да се студенти упознаду са социјалним животом и радом и да вазда имају у виду за шта васпитавају своје ученике; — та је тражња сасвим американска, али од дужега времена она постаје и европска. Не можемо школе држати некажњено одвојене од живота. Што се тражи да дете буде у средишту наставе, сасвим је у духу земље Ст. Хола и Џона Дуи-ја, који су у педагогији поставили захтев да се у њој изврши коперниканска револуција, место геоцентричнога хелиоцентрични систем, тј. да не буде више учитељ, или што било друго, средиште школи него дете. Они социјални захтеви (који ће уједно бити, нема сумње, и културни) ваљада ће помоћи да се у овој новој центричности не прегони. Али да се изучавање деце без деце не може изводити, јасно је као сунце, и сасвим је природно што је иза то постарано да студенти имају децу пред собом. Најважније је свакојако што се тражи и одабирање професора и уска веза између њих и студената. Они који упућују непрестано на дружење с васпитаницима и њихово што боље упознавање, не смеју бити далеко сами од васпитаника. У том сталном и непрекидном одржавању односа између васпитача и васпитаника јављају се најлепши и најдејственији успеси на свим степенима школским. Где се они занемарују, настава је хладна, а о васпитању једва и да може бити говора. М. Ш.

Јарапзка редадоаја

Меди паргедпе 1 Ки шгпе пагоде па Т4оКи зрада : Јарап Кој! је ха пекопКко десетја догрео до гога зшрпја да зе тохХе #акинан за ки игат хетјата Еугоре. Оуоте рофтапји Јарапа зуакако је доз!а дорпле1о 1 уазрбапје па Које зе и Јарапи ројаХе упо уепка уа2позе. Тлесето и упо Кгакит рогемта ојаупе редато5ке ргаусе и Јарапи ргета родаста ргоТезога Озаде и Штобти.

Еугорзка Кин ига росеја је да ротајо ргофте и Јарап рге 70 годфипа. Ргтофгапје еугорзке КиПште Ш еугоредтапје Јарапа тшје БИо и (оКи иуек једпако пего пекад јасе пекаа чјабу је. Ма Како опо БНо, трак је дауа[јо озпоуш «оп јарапзкој Ккш шп, јег је поу! Јарап розгао Раб па гете ји оуог еугорешгапја. Еугоре тапје и Јарапи пе Беђа да плач ргозјо родугеауапје јарапзке КшШшге еугорзкој Ш рико ро„гахауапје — опо је ргешитапје 1 изуајапје еугорзке Ккшшге од Јарапаса. Ти геђа додан да оуо изуајапје пе тећашско 1 ргозјо родгагауапје песо иједтјепје јарапзке 1 еугорзке Киш ште. КиНига је уеспо розгајапје ра Тако 1 јарапзка Ки ига пе пебо ЗЕо Сугајо з[ој. Еугорзка је Киш ига зисајпо доуеја ргед оч! Јарапа опо 50 је и јарапзкој КиПил 1еХајо 1тоНгапо Кгох 2527 софшпа — опо о је и пјој ТеХајо пезуезпо око јој зе еугорзкот КиЛштот. Еугоре!1тапје је БПо зропгапо 1 [о фако да је ујазШ о зфуагапје газјо, газу|-

Учитељ 49