Učitelj

Књижевни преглед 789

врло лепо опремљена, за што заслуга припада Учитељској тискарни у Љубљани. Препоручујемо је онима који се интересују радием.

Гласник Савеза трезвене младежи, Београд, свеска за април доноси ове чланке: Арсен Шкатарић: О пушењу са медецинског гледишта; Љубинка Милићевић: Земљорадничке Задруге и трезвењачко васпитање омладине на селу; Милија Цветић: Еј, јадни; В. Ј. Илић — Млађи: Трезвењачка песма; Звонимир Кухар: Радник; Ј Косановић: Значај трезвености; Југословенски покрет трезвености и белешке. Лист излази месечно. Годишња претплата 20 динара.

Нови живот, лист за безалкохолну културу. Свеска за мај 1932 г. доноси ове радове: Пред прославу трезвености, Родитељске дужности од Валтера Етролда, Уредба од Ивана Маринчића, Антиалкохолни покрет у Југославији, белешке и књижевни преглед. Излази месечно у Загребу у издању Југословенског савеза трезвености.

Просвета, лист за забаву, поуку и просвећивање. Сарајево, 1932 г. Свеска за месец мај о. г. доноси чланке: Узајамним снагама од От. Шињел од Б. Нушића, Кочина крајина од Д,, Узимање у хајдуке од М. Милошевића, Истинита прича о селу С., од Ж. Благојевића, Прибинић од П. Богуновића, Животни отрови и наш душевни живот од Д. Ерића, О дојењу од др. М. Бајшанског, Једна угледна сточна станица од И. Калуђеровића, Олово од П, Пријатељство код животиња од М. Плавшића, Разно и Гласник друштва Просвете. „Просвета“ излази у Сарајеву месечно. Годишња претплата 60 дин.

Проф. Б. Е. Рајков: Методика и техника екскурзија, са четвртог руског издања превео и за наше прилике подесио Мил. Р. Мајсторовић, 1932 г., 8", стр. 96, динара 10, издање Књижарнице Ј. Џелебџића, Карађорђева ул. 61 у Београду.

Изашла је из штампе ова симпатична књижица, на којој ћемо се у септембарској свесци „Учитеља“ мало детаљније задржати. Израђена је од првокласног природњака и педагога. Као методички систем типова, циљева и метода екскурсија, врло добро ће послужити свима врстама наставника, нарочито учитељима основних школа, тим пре, што у редове свију наставника све више продире мисао, да се без правилно организованих и методички смишљено извођених екскурзија не може замислити савремена настава у нашој школи.

Сва главна питања екскурзиске методике овде су укратко разрађена и дају врло подесне потстицаје народним васпитачима, за њихов даљи стваралачки и испитивачки рад. Књижица је подељена у неколико глава: глава [, Екскурзија као метод и њено