Učitelj

790 Нове књиге И листови

значење за образовање; глава ПЦ, Психолошке основе екскурзија; глава Ш, Типови и методи екскурзија; глава ТУ, Школске екскурзије и њихово место у наставном програму; глава У, Ваншколске екскурзије и њихове методичке особине; глава М1, Пракса извођења екскурзија; глава МУП, Техника извођења екскурзија. Излагање је лако и без непотребне стране терминологије. Приређивач ове „Методике“ је наш истакнути колега г. Мајсторовић, који нам је, у дивним преводима, дао неколико значајних списа руске педагошке и дечје књижевности, па између њих и капитално филозофско дело Никмаја Лоскога „Логика“ у два тома.

Питирим Сорокин: Социологија, савремени правци и теорије. С енглеског превео др. Драгомир Д. Иконић. Издање Књижарнице Геце Кона, у серији Библиотеке јавног права. Београд, 1932 год. Цена 100 динара.

„Библиотека јавног права“, коју у издању књижарнице Геце Кона уређује г. др. Михаило Илић, професор Универзитета у Београду, и која је ставила себи у задатак, да на нашем језику објављује страна одабрана дела из области јавног права, издала је досада шест таквих дела капиталне вредности; седмо дело у њој је књига под горњим насловом. Уредништво ове библиотеке је желело, да својим читаоцима пружи преглед социолошких школа и теорија, као помоћно средство за темељно изучавање јавног права. Избор је пао на Социологију, дело Питирима Сорокина, професора социологије на Хавардском универзитету у Кембриџу. У Северној Америци, где се обилује радовима на социолошком пољу, дело овог плодног писца скренуло је на себе пажњу не само својим предметом и обиљем прикупљених чињеница, већ и објективним начином излагања савремених социолошких теорија. Књига расправља о социолошким теоријама за последљих шесет до седамдесет година и у излагању пружа јасан и сажет критички преглед, свих главних социолошких теорија тих година. Нарочито је подесна за јавне раднике који се посвећују проучавању ових проблема, па им је због сопственог рада или иначе немогуће да се удубљују у велики број разних извора; они ће овде наћи све што им је из те области потребно. Мз истих разлога подесна је и за учитеље који се овим питањем баве. Стога је препоручујемо.

Илија Лалевић: Синтакса српскохрватског језика. Издање Задруге професорског друштва у Београду, 1932 год. Цена 18 дин.

После објављеног Правописног упутства, озваниченог од стране Министарства просвете, осећала се код нас потреба за једном добро израђеном Синтаксом, која би поред научне језичне стране водила рачуна и о поменутом Правописном упутству, обавезном како за средње и стручне тако исто и за основне школле. У издању Задруге професорског друштва у Београду, изашла