Učitelj

276 Радиша М. Стефановић

Овид Декроли од Радише М. Стефановића, управитеља Вежбаонице Жен. учитељске школе у Београду

Овид Декроли, лекар и професор бриселског универзитета, чији су се многобројни пријатељи спремали да прославе шесдесетогодишњицу његовог живота, умро је 14 септембра ове године. Озбиљна болест лишила га је више месеци сваке активности и требало је много енергије и труда, да га спрече да не учествује на конгресу Међународне лиге за ново васпитање.

Декроли се родио 23 јула 1871 године у Рену. Пошто је завршио медицински факултет у Гану, отишао је у Берлин и Париз на продужење студија. Кад се вратио у Брисел, постао је асистент поликлинике и почео да се интересује абнормалном децом. Године 1901 основао је институт за такву децу у коме је радио са нарочитим задовољством и дошао до значајних резултата. Тај институт био је у ствари лабораторијум физиолошких експеримената и нарочити тип активне школе. У њему је Декроли створио један нарочити метод за васпитање нормалне деце, који га је уздигао на степен славног педагога. Као мото своме методу Декроли је ставио: „Спремите дете за живот кроз живот“.

Свој метод Декроли је засновао на психолошком факту индивидуалности. Индивидуалитет је код сваког ученика друкчији. Због тога наставу треба индивидуализирати са њеним програмима и методама и удесити је, да децу припреми за социјални живот, потстичући их увек на самоваспитање.

Главна одлика Декролијевог метода су тако звани дентри интереса око којих је сконцетрисана целокупна настава. Целокупни наставни програм подељен је на те центре, који такође имају своје подцентре. На једној је страни живот, који захтева учествовање у разним социјалним организацијама: школи, породици, друштву. На другој је страни природа са животињским, биљним и минералним царством. Главни центри интереса углавном јесу: дете и школа, исхрана, одевање, јавни живот и родитељска кућа. Њих је Декроли углавном поделио на четири велике категорије: а) потреба за исхраном; 6) потреба за борбом против природних непогода; в) потреба за одбраном од различитих непријатеља: штетних животиња, паразита, дивљих и отровних животиња, рђавих људи, штетних биљака итд. и г) потреба за радом, за солидарним радом, за обнављањем и подизањем.

Да би се настава прилагодила центрима интереса Декроли тражи вежбања у посматрању, асоцијацији и у конкретном и апстрактном изражавању.

Посматрање треба да стави децу у непосредан однос са предметима, бићима, фактима и догађајима, и захтева, да се природа посматра у пуном животу. За њега мртви предмети и цртежи не-