Učitelj

Овид Декроли 207

мају важности као жива природа. Свака школа треба да има довољно земљишта и довољан број наставних средстава, које ће сами ученици прикупити и поделити на животињско, биљно и минерално царство.

Вежбања у асоцијацији имају за циљ, да успоставе код деце везу између појмова добијених путем посматрања и оних који су већ у свести.

Изражавањем дете треба да покаже своје знање путем цртања, ручног рада, писања, читања итд.

Почетну наставу читања и писања Декроли је предавао глобалном методом. Почињао је целим речима писаним текстом, па је после прелазио на штампани текст. При почетном читању код њега видну улогу игра схватање графичког знака, асоцијација звука са графичком претставом, факт копирања, писмено изражавање и ортографија. За све то потребно је по могућству учешће свих чула. Наставу читања Декроли почиње од реченице, затим прелази на анализу слогова и гласова. Потом се изводи понова синтеза и враћа на речи и реченице. Цео тај процес извршује се путем игре у којој се употребљавају речи о лицима, стварима и аидејама, које су допадљиве деци.

Настава рачуна предаје се индивидуално. Свако дете добија свој задатак, који треба само да реши. Претходна вежбања у овој настави су сензоријалне игре помоћу којих се дете навикне да посматра, пореди, разликује, анализује. Наставна средства су му обично: орах, кестен, стопа, корак, метар, теразије, кантар итд.

Земљопис и историју Декроли предаје у вишој основној школи путем укупне наставе. Њаци врше екскурзије и уче се, да читају карте.

Наставу певања изводе стручни наставници, који не полазе од појединих тонова, већ од целе музичке фразе.

Цртање треба да буде живо изражавање сцена преживљених у породици, околини и са друговима. Дете не сме никад да прецртава већ да ради по предмету како би цртежи били огледало психологије детињства. Декроли потпуно укида геометријско цртање и мисли, да деци треба оставити широку слободу да цртају спонтано. Колективни цртежи су такође за препоруку, јер се њима развија осећање солидарности.

Ручни рад Декроли дели на две групе: а) израђивање предмета који одговарају годишњем програму центара интереса и 6) радови у врту и исхрана животиња. Све што се учи треба по могућству и да се изради руком, како би учествовало што више чула.

Декроли поклања особиту пажњу моралном васпитању. Школа је по њему једна мала заједница у којој деца раде слободно улазећи тако постепено у социјални живот. У тој заједници свако дете има свој задатак кога испуњава врло радо: чисти школу, уређује кабинет, залива биљке, храни животиње итд. При таквим радовима дете највише манифестује своју индивидуалност.