Učitelj

290 Јован Петровић

диних црта при почетном писању, које препоручује др. Натошевић и какво оберучке прихватају сви његови следбеници.

Миодраговићева целокупна припрема за писање је — како се видело — у цртању свега и свачега па чак и писаних слова. Јер, оно његово писмо родитељима, којим се и почиње „писање“, з2 његове ученике није било ништа друго до цртање оних одабраних слова. А цртањем свих слова, како штампаних тако и писаних, он —- видело се већ — и завршава почетна вежбања за писање, не употребивши при том ни једну од ових речи: приуготовљавање, приправљање, припремање или припрема — за писање.

И тако док Миодраговић без поговора једном ногом чврсто стоји на граници старе и садашње школе, дотле другом тек што није закорачио у садашњу савремену школу, баш и у овоме делу припремних вежбања.

Јест, да је Миодраговић само пустио децу, да она најпре сама како било изведу илустровање н. пр. басне- Гавран и лисица, или песме: Благо нама птицама, — он би пре пуних педесет година изишао из оквира садашње школе. Али принцип старе школе: који у свој потпуности вреди и за садашњу школу, а по коме деца треба увек да се угледају на свога учитеља, задржао је Миодраговића пре пола века — као и Чеду пре шест година, те није могао изићи из њеног оквира баш у овоме делу припремних вежбања.

3) Припремна вежбања за почетно писање у најужем смислу

Ова вежбања обухватају оне — често многобројне — црте и вијуге, које су само разноврсни спојеви истакнутих простих црта. у пређашњем делу ових вежбања.

Недовољно пак улажење садашње школе у суштину ових проблема огледа се поглавито при извођењу овога последњег дела свеколиких припремних вежбања.

Да ова тврђења нису празне речи, ево и доказа:

За успешно изучавање свих наших слова, оснивалац садашње обуке писмености у нас препоручује двадесет седам малих и великих потеза, који изгледају овако:

роу. 71 Ј «ас 279, Ер Ћ

Сам Натошевић за ове потезе вели, да су то најглавније „черте, ког ће деца млого реда, дотле правити морати док их добро начинити не науче.) А оне — види се — нису ништа друго до синтеза раније изучених основних правих и кривих потеза.

11) Помињато Натошевићево дело, страна 270. То је она седма и завршна лекција“. 23:

со

| ;

| 3

| ) | |