Učitelj

Припремна вежбања за почетно писање 20л

Његов други прејемник, полазећи са већ напред споменуте странпутице, да цртање не може да послужи као основица писању, исписује за исти циљ око четрдесет пет сличних црта и вијуга.:7)

Вујанац пак у овом погледу иде даље. Он препоручује двоструко већи број од Натошевића, као вежбе за изучавање великих и малих наших слова.)

Јовић се — попут Миодраговића — не бави овим питањем у

своме упуству, али на почетку својих буквара, — поред усправне, косе и положене црте, — исписује и девет сложених црта за овај смер.

А кад је реч о броју црта као припреме за успешно изучавање наших слова, не изостаје много иза својих претходника ни онај најмлађи и званични претставник садашње обуке писмености у нас, пошто и сам препоручује равно четрдесет две црте, које почетници треба да изуче у овоме делу припремних вежбања за почетно писање.)

Одабирање мпак оних шест најосновнијих међу њима,5) он се само теориски приближава Ник. Вукићевићу, који за ову сврху препоручује свега седам сложених црта.16)

Но иако се Вукићевић у погледу самога броја ових црта највише ближи истини, ипак то за саму ствар не значи скоро ништа.) Јер изучавање потеза за писање и малих и великих слова, будућа школа — ако фактички хоће да постане нова — мора да сведе једино на цртање кукастих и обичних штапова или палица у најразноврснијим њиховим положајима.

Јест! Сва слова уистину нису ништа друго до најразноврснији нацрти целих, заломљених и сажетих штапова.

Да је ова тврдња тачна намах се добро види чим се дубље загледа у генезу ма кога слова. Ево зато и неколико примера!

Велико Г није ништа друго до нацрт двају кукастих штапова. Од њих је један наопачке усправљен са куком лево и горе окренутом, док је други положен са куком опет лево али доле окренутом. — Мало г је пак нацрт једнога кукастог али у средини заломљеног штапа, чија је кука десно и горе окренута, и једне палице или положеног штапа без куке.

Велико С састављено је опет из два усправна али сажето претстављена кукаста штапа тако, да су им куке — сучељавајући се једна са другом — десно и супротно једна другој окренуте. Мало с састављено је такође из два кукаста али косо претстав-

17) Поменуто Чутурилово упуство, од 40 до 54 стране,

15) Поменута Букварска настава од Вујанца, страна 927.

4) Поменуто Бушетићево упуство, стр. 28.

5) Поменуто Бушетићево упуство, стр. 29.

7) Поменуто Вукићевићево упуство, стр.: 39, 49, 60, 67, 74, 79 и 83.

1) Црте осталих писаца нисмо исписивали, јер су лако доступне онима, који желе да их пореде са Натошевићевима, као извором из кога исте потичу.

195