Učitelj

Настава певања у основној школи 297

део „ја“ од речи „моја“»> Слушајте! (Он се пева мало ниже од првога дела речи „моја“. Који се још део од ових двеју речи пева мало нижим тоном од првога дела речи „моја“ (Мало нижим тоном пева се први део речи „лутко“), Па како се онда певају први део речи „лутко“ и други део речи „моја“» (Певају се једнако високо-истим тоном). Хајде, В., сада да певамо само ове две речи “Лутко моја“. Први део певамо овим тоном: (учитељ покаже тон, а затим се пева). Ко би још певао са мномр (—). Хајде сада да певамо сви тројица: (—). Хајде још једном: (—). Јесмо ли сада лепо певали2 (—). Ко би још певао са мномр (—). Хајде сада сви четворица! (—). Хајде нека певају сада с нама и они који су већ упамтили! (—). Хајде сада сви! (—). Још једном! (—). Ко би умео сада сам» (—). Ко ће још» (Овакав би поступак био при увежбавању првога такта.)

Децо, како би било да на школској табли обележимо цртицама како се ове речи певају Колико би нам цртица било потребног (—). Хоћемо ли све четири цртице поређати у једном реду — низу (Не, већ ћемо другу цртицу повући више прве, трећу између њих, а четврту упоредо с првом, овако: – >. Зашто» (Зато што се други део пева вишим тоном од првог, трећи ниже од другог, али више од првог, а четврти део се пева као и први — истим тоном). Ко би умео сада да пева посматрајући црте» (—). Ко ће још» (—). Да ли се лакше пева када се посматрају и ове црте или када њих немар (—).

Децо, слушајте даље како се пева реч „лучице“! (—). Колико делова има та реч» (—). Па са колико цртица можемо забележити како се ова реч пева (—). А како ћемо их повући» (Прву цртицу повући ћемо упоредо са оном трећом цртицом којом је обележен први део речи „моја“, другу цртицу повући ћемо нешто ниже четврте цртице, којом је обележен други део речи „моја“, а трећу цртицу повући ћемо упоредо са овом четвртом цртицом). Да ли се сви ови делови речи „лучице“ подједнако дуго певају» Слушајте ! (—). Колико дуго се певају прва два дела» (Они се певају толико дуго колико и делови претходних двеју речи). А трећи део (Он се пева два пута дуже од сваког дела претходних речи). Па како. ћемо обележити овај трећи део да се разликује од осталих и да бисмо знали да се пева два пута дуже од осталих» (Тај део обележићемо два пута дужом или дуплом цртицом, овако: __—). Слушајте сада да вам отпевам реч „лучице“! Ко би хтео да пева са мном> (Поступа се као и код првог такта, а када се и овај такт увежба, онда се вежбају оба такта заједно. Поступа се опет као и приликом увежбавања првога такта.)

Децо, које речи дођу после ових» („Хајде да играмо“). Слушајте да вам отпевам све те речи! (—). На колико сам делова изделио ове три речи» (—). Јесам ли све делове подједнако дуго певаог (—). Слушајте да вам опет отпевам само прва четири дела: