Učitelj

298 Драгослав Н. Јанковић

„Хај-де да и-“! (—). Како бисмо ове делове обележили цртицама> (Овај први део „хај“ обележили смо цртицом, коју ћемо повући упоредо са шестом којом је обележен други део речи „лучице“з), Други део забележићемо ниже, трећу цртицу повући ћемо испод друге, а четврту ниже од треће, овако: — __). Зашто» (Зато што се „хај“ пева исто као и други део речи „лучице“, а од дела „хај“ глас се постепено спушта). Слушајте сада да вам опет отпевам ова четири дела» (—). Ко ће са мном да пева (Настаје увежбавање овога такта. Поступак као и напред. Кад се и овај такт увежба прелази се на четврти такт.)

Децо, јесмо ли отпевали цео први ред — стих» (—). Шта још имамо да певамог (Још делове „гра-мо“ од речи играмо). Зашто их нисмо певали заједно с оним претходним деловима» (—). Колико се дуже ови делови певају од оних претходнихг (—). Па како ћемо их обележити» (Дуплим цртицама). Који се од ова два дела пева дубљим, а који вишим тономр (Оба дела се певају једнако). Па како ћу обележити та два дела, како ћу повући те две цртице» (Та два дела обележиће се дуплим цртицама, које ћемо повући упоредо с оном цртицом којим је обележен трећи део речи „лучице“, јер се исто тако високим тоном певају и ова два дела „гра-мо“). Децо, слушајте да вам отпевам само та два дела! (—). Хајде сви да их отпевамо: (—). Хајде још једном: (—). Слушајте сада да вам отпевам речи: „Хајде да играмо“! (—). Ко ће још са мном» (Настаје увежбавање оба такта по напред изложеном поступку). Децо, слушајте сада да вам отпевам цео ред-стих! (—). Уме ли још ко! (Вежба се по утврђеном поступку.)

Децо, слушајте да вам отпевам цео ред-стих! (—). Слушајте сада да вам отпевам други стих! (—). Има ли разлике у певању првог и другог стиха и какве» (Има разлике у томе што се последња два реда у првом случају певају више, а у другом дубље). Па како ћемо цртицама обележити кретање гласа при певању другога стиха» (Обележићемо лепо онако као горе, изузев два последња дела). А како ћемо та два последња дела обележитир (Обележићемо их ниже но горе, и то упоредо с оном цртицом, која означује први део речи „данас“). Децо, слушајте да вам отпевам овај други стих! (Настаје вежбање другог стиха, а када се увежба, онда се певају заједно оба стиха.

Децо, кад се овако отпевају једанпут оба стиха, они се опет понове најпре први, затим други, али при понављању се ти стихови мало друкчије певају. Слушајте да вам отпевам само први стих! (—). Слушајте сада како се тај исти стих пева при понављању! (—). Има ли разлике и какве (Речи: „Лутко моја луткице“, певају се друкчије). „Лутко моја“> (Оне се опет при певању деле на четири дела, али се сви ти делови певају једнако-истим тоном).

3) У старијим разредима посао ће бити много лакши, а место „део речи“ рећа ћемо увек слог, пошто деца знају шта је слог.

а паран инв оне ја: а