Učitelj

448 Душан Теодосић

9. Национални разлози. Снага једне државе зависи од способности њених синова — грађана. Уколико су грађани здравији телесно и умно, утолико је и држава способнија за утакмицу у међународним борбама. Држава егзистира преко својих грађана. Уколико су они кориснији, утолико она са културом одмиче даље. Стога свака културнија земља гледа да своје држављане што боље васпита у културном и моралном погледу и у томе упо-требљава методе савременог васпитања. У данашње време мора се вршити васпитање у антиалкохолном духу, јер је алкохолизам окупирао данашње друштво са свих страна и постао највеће друштвено зло.

Базирајући се на свим овим принципима на крају да изведемо један општи закључак. Узели ми, да су сви разлози, наведени у теми, оправдани или не, ипак једна је ствар потпуно јасна: док данашње друштво из дана у дан тоне у бездан, у људским срцима одигравају се ужасни догађаји: све је пошло на пакост и злобу личности, а правим човечјим тежњама истиснут је ослонац како у појединца тако и у читавим људским заједницама. Комешање је велико. Данас један аксиом важи само за данас. Сутра се он мења у нешто сасвим друго. Он је утопија. Двадесети век је дошао са свим хуком новог времена, и пошто је потекао од људи и њиховог схватања, ништи и свети се самом човеку. А после свих тих психичких уздрманости данашњег времена мора се ход зауставити и ствари довести у нормални колосек. Јер свака епоха долази с природном нужношћу да је друга замени: боља и финија, природнија и човечанскија. Човек човека мора поштовати, то је аксиом, који сваки мора познати. Васпитање је сигурна и здрава полуга за постављање елемената лепоте човчјег живота. –

Стога да би наша акција отпочела своје сигурно деловање дајмо јој основа у настави и школском васпитању. Деца су бића, која ми брзо и лако убеђујемо само их треба повести правим путем. Просветимо младе дечје умове па ћемо добити здраву нацију, јаку државу!

Настава треба да је тачна и одређена. Ученичко васпитање да је продуктивно. Без тога не може наступити реализовање ан"тиалкохолних идеја.

Антиалкохолна настава организована овако васпитаће млада покољења за весео живот који ми школом хоћемо да створимо. Васпитни утицаји антиалкохолне наставе показали су до сада само позитивне резултате. Зато се она не сме укинути, већ развити, да заузме што већу ширину и дубину, да постане сигурни вођ наше омладине, која ће једнога дана да ступи у живот и да нас замени.

Васпитајмо у њој идеју трезвености антиалкохолном наставом !