Učitelj

Питање антиалкохолне наставе 447

1. Здравствени и духовни услови. Човек је биће у кога дух зависи од тела. Стање тела условљује стање духовног живота. Алкохол трује тело, према томе трује и дух. За правилан и здрав телесни и духовни живот индивидуе потребно је васпитање у антиалкохолном духу.

2. Пропорционални услови. Човек живи и дела у друштву. Максимум вредности које друштво даје човеку, треба и он да даје: друштву.

3. Психолошко-педагошки услови. Сваки човек поседује известан степен нагона и инстиката, па и према алкохолу. Зато васпитање и школа морају нарочито радити на угушивању свих бурних страсти и посвећивати пажњу дечјем васпитању.

Све три тачке одговарају овим факторима: прво, индивидуа се мора правилно васпитати по телесним и духовним потребама, друго, тако васпитана мора одговарати императиву друштва стварајући узајамне вредности и треће, тек овако васпитана индивидуа способна је за васпитање по антиалкохолним идејама.

ТХ

Позната је истина да школа и живот, у интересу продук-. тивнијег рада и васпитања, треба да одржавају сталну везу. Отуда. деловање антиалкохолне наставе преноси се преко школе и у живот. Психологија и педагогија, испитујући душевни живот човеков и тражећи погодан терен за њихов природан развитак, стварају један општи систем васпитања за трезвено гледање на. свет и управљање својих идеала вишем и лепшем. Антиалкохолна. настава је трезвено васпитање омладине за трезвен живот, иако неки наглашавају да антиалкохолизам и трезвеност не морају бити исти појмови. Ми их овде идентификујемо и само их у овом смислу по нашој теми схватамо и разумемо. Антиалкохолизам као покрет у првом реду психолошки и педагошки, па онда социјални, мора однети победу у утакмици међународног васпитања. Више: концепције о животу и свету окружују трезвени идеали и погледи. Култура трезвености шири се подједнако у свим крајевима земнога шара, она је тежња општечовечанска за општељудско васпитање, које човечанство и историја имају да прођу. Она код. свих народа и држава базира на истим основама и због те снаге своје моћи знаци су да у надирањи прође.

Антиалкохолна настава мора се изводити и из ових разлога:

1. Економски разлози. Човекова енергија се троши из дана у дан, задовољавајући свакодневне потребе индивидуалног живота. Њена је количина толика да недостаје за друге потребе. Сваки човек зато економише и троши је тамо где је најнужније. Алкохолизам исцрпљује човеков организам и човек се онеспособљује за културни живот без кога не може учествовати у допуњавању друштвене организације. Економија енергије индивидуалне резултира из друштвеног нагона друштвене културе.