Učitelj

Мере за време 457

у новој години» — Да будемо здрави. Да смо послушни. Да смо добри ђаци. — Шта сваки човек себи жели у новој години» — Да. буде здрав, срећан, задовољан. Да му посао добро иде преко целе године. —

Јесте ли запазили колико траје једна година2г — Годину дана смо били у 1 разреду. Мој мали брат има годину дана. Како смо се уселили у нову кућу има година дана. Како смо ушли у нову школу има година дана.

Сад ћу да вам кажем једну загонетку: Дванаест брата непрестано иду у кругу целе године. Тако вечито путују и ниједан да ухвати другог. Кажите ми ко су дванаест брата2 — То су месеци у години. — Колико месеца има у години — Дванаест. Где се о томе можемо уверитир — На зидном календару. (Један ученик то докаже). Ево, ја ћу да вам нацртам пут њихов. (Наставник црта на табли круг и дели га прво на четири дела, па онда: сваку четвртину на три дела. Сваку дванаестину обележи цифром.) Како се зове први месец у години» — Јануар. — И тако ученици именују месеце редом, а наставник исто тако уписује имена месеца у нацртани круг. Ето, сад смо добили годишњи круг са месецима. Нацртајте и ви тако, па изрежите!

По колико дана има сваки месец (Јављају се многи који су то видели у календару.) — Неки месец има 30 дана а неки 31 дан. Фебруар има 28 дана. Некад фебруар има 29 дана. — Може се: лако знати колико који месец има дана по зглобовима на прстима (објаснити). Испишите имена месеца и ставите колико који има дана! — Избројте дане у месецу овако: један, два итд.! — Избројте овако: први, други итд. — Који је датум данас» — У рачувању се узима као да сваки месец има 30 дана. Онда у два месеца. колико има дана» — А у три месеца» — А у пола месцаг — Ду месец ипор — А у два ипо месеца»

Да вам кажем још једну загонетку: Дванаест јабука и у свакој по четири спице. Шта то значи —- Значи да сваки месец. има по 4 недеље. — А шта значи ова загонетка: Ја сам дрво од дванаест грана; на свакој грани по четири гнезда; у сваком гнезду по седам птичица, а свака има своје име» — Значи: у години има дванаест месеца, у месецу по четири недеље, у недељи седам“ дана и сваки дан има своје име. — Нацртајте календар за недељу и почетним словима испишите дане у недељи почевши од понедеоника, уз дане ставите и датуме овако: п. 1, у. 2, с. 3 итд! Који је дан данаср — А датумр —

У години има 52 недеље, а у пола године» — А у четврт године» — Бројте дане по недељама (7 + 7 + 7 итд.)! Бројте по 7 од 1! — Од 2! — Од 3 итд.! — Колико недеља има у 14 данаг — А у 21 дан» итд. — Колико се дана ради за недељу» — Шест дана. — То се зове радна недеља. Колико је дана у 2, 3, 4, 5 итд. радних. недеља» — А колико је радних недеља у 30, 36, 42, 54 итд. дана»