Učitelj

458 Вуј. Петковић

— Шта се ради кад дође дан недеља» — Нацртајте недељни календар са именима дана и са датумима, и украсите га бојицама! —

Дан и ноћ се рачунају као један дан. Шта се ради дању» А зашта је ноћр — За спавање и за одмор. — Може ли се целог дана радити» — Напишите шта ви радите дању! —

Опет да вам кажем једну загонетку: Ко и дан и ноћ хода, а ни с места се не помиче» Шта је то» — То је часовник, он непрестано хода, али се с места не помиче. — Или: У мртвој кобили дроб говори» — И то је часовник, јер то је мртва ствар, али унутра куца и ради. — Какав је наш часовник у учионици» — То је зидни часовник. — Каквих још има» — Џепни часовник. Ручни часовник. Часовник са шеталицом. Будилник. — Где сте видели часовнике» — На школи, то је школски часовник. На цркви, црквени часовник. На улици, улични часовник. У кујни, кујнски часовник. — Ево, ја ћу да нацртам часовник. (Наставник нацрта круг на табли, па га подели на четири дела, затим сваку четвртину на три дела; тако добије дванаест делова; код сваког дела напише „арапске цифре које показују часове. До њега нацрта часовник са "римским цифрама. (По програму се у Пор. не уче римске цифре, али неће бити тешко нити излишно да деца овог разреда науче римске цифре од 1—12, које се врло често виђају на часовницима.) Нацртајте ви ваше кућне часовнике! — Шта показује часовник у 6 часоваг — Да устајемо и да се спремамо за школу. — У 8 часоваг — Почиње школски час. — Кад ђаци треба да су код чиколе» — Пре 8 часова, да не би задоцнили. — Шта показује часовник у 12 часовар — То је подне и тада се руча. — Дани ноћ, а то се рачуна један дан, трају 24 часа.

Шта траје један час (сат) — Први час у школи. — А други» — Он је мањи због одмора. — Да ли и одмор између часова траје цео час» — Не, он траје мање. — Неки ученици знају и кажу да траје 15 минута. Видите, час се дели на минуте. — Један час има -60 минута. Неки ученици изјављују да минут траје док се изброји до 60. Видећемо колико траје минут: кад ја куцнем у сто минут је почео, а кад понова куцнем минут се свршио. Бројте минуте једнога часа (сата). — Бројте по 5 минута до 1 часа! Скидајте од 100 по 5 минута! — Колико је минута у пола часа (сатајг — А у четврт часа» — Где сте запазили четврт часа (сата) — На одмору. — Видећете данас кад пођете од куће за колико минута стижете до школе!

Ко зна на шта се минут дели» — Многи већ знају и изјав„љују да минут има 60 секунада или часака. Секунди су кад лагано бројимо. Бројте сви заједно до 60! — Шта смо избројали" Избројали смо 60 секунада или 1 минут. — Сад да вам кажем још једну загонетку: