Učitelj

Домаћа књижевност 235

анализе, а поврх свега способности. Баш тај рад нам и показује, да та способност самоисказивања није дата свима подједнако, а то, дабоме, значи да ни самопосматрање није подједнако. Давању подстрека своме унутрашњем животу стоје насупрот дакле сметње, које се делимично налазе у испитаноме јер он, као што је познато, скрива оно што се збива у њему. Ову основну запреку уклања г. Поповић на тај начин, што развија интересовање за инспротекцију Развијено занимање за збивања у себи и уверење, да се тим казивањем служи општој ствари (психологији младости) утицали су повољно на испи"танике, јер је једна од особина младости да служи идеалном, те је тиме изношење унутрашњих чињеница добивало у искрености и верности:

Испитанике дели испистивач у две групе (А и Б). Једна се група вежба у самопосматрању на основу његових задатака и упитима, друга има зато у много мањој мери прилике. Пробе се деле у три серије и односе се: 1) на опис излета или путовања, 2) опис своје личности, 3) „што ме највише мучи“ био би заједнички наслов задатака ове последње групе. Добивене податке испитивач анализира, сравњује и статистички обрађује. Осим тога као што је већ раније поменуто, он је испитанике стално посматрао те тако био у могућности да надзире те податке. Да појединости додивене на тај начин не изостају по својој спонтаности за дневницима доказује писац тиме, што износи одломке из дневника два младића, од којих један припада младићу из групе која се вежбала у самоисказивању, а други младићу Б групе.

Цео тај материјал сабран на овако смишљен и опрезан начин потврдио је полазну мисао испитивачеву. Показао је дакле да је могуће свладати запреке које се јављају код младића при давању података о себи развијањем интереса младих природа за то и указао на сав значај који може имати самоисказивање. У колико младо лице научи да дубље улази у себе, у толико су подаци које даје вернији и вреднији као грађа за психологију младости. Поврх тога то самопосматрање и казивање својих унутрашњих доживљаја има значаја васпитног и за саму индивидуу. Кад младо биће научи да разликује своје тежње, кад уочи своје недостатке, зар да не узради на сузбијању лошега, на своме усавршавању 2 Тако и интроспекција може постати важно средство у самоваспитавању омладине.

__ Самоисказивање има, како писац истиче, и ту добру страну, што служи оживљавању таквих унутрашњих доживљаја који би, кад би били потиснути, ометали унутарњи живот. Тиме опет што омогућује јасније уочавање својих тежњи и настојања служи правилнијем самоодељивању па тако утиче