Učitelj

Биологијско учење о наслеђу 669

Менделу се још није дало мировати. Он је чинио огледе и даље. Садио је оделито обе врсте семена што га је добио. И што се догодилор Из зеленога семена добио је увек само зелени грашак, док се жути и даље цепао.

Како је био одличан рачунџија, Мендел је покушао да ту ствар реши рачунски.

Пре свега он се домислио да за сваку особину морају бити по два гена. Један од њих је доминантан, други рецесиван. Да би добио математичку формулу, означио их је слоима, и то доминантни ген са А, рецесивни са а. Према томе је добио за жути грашак ознаку КА, за зелени аа. Њихове сполне ћелије или гамете имају само по један ген. Зато их је означио као Аиа.

Укрштавањем гамета А Х а добио је у првој генерацији А а, тј. грашак с геном за жуту и за зелену боју. Али жута боја доминира, и зелена се не показује. И тако је тај грашак само жуте боје.

Плодећи даље тај бастардни грашак њим самим добио је формулу Аа х Аа. Како се сваки ген из обадве гамете може спојити са сваким од друга два гена, могуће су четири различите комбинације. Добићемо, дакле, у другој генерацији: ДА, АаљааА и аа.

Шта то значи» — Слова аа значе грашак са обадва гена за зелену боју. То ће бити зелени грашак. Има га :/, од целога броја. И сва три остала случаја имамо ген за жуту боју која је доминантан. Значи да ћемо у остале 8/, имати сам жути грашак. Дакле, у омеру 3:1.

Али она формула каже нам још нешто. Једна четвртина грашка има обадва гена за жуту боју (АА). Што ће нам тај грашак дати у даљој (трећој) генерацији» ДА х АА = АА, ДА, ДА, АДА, дакле сами грашак са жутом бојом. МИ докле га год будемо гајили засе и опрашивали њим самим, увек ћемо имати само грашак жуте боје. То је т. зв. чиста раса. А једнако је чиста раса и грашак означен формулом аа, јер су оба гена за боју једнака, а у остале две врсте Дам а А су гени помешани. То су бастарди, који ће се и даље цепати према Менделовој формули 3:1. Али ако тај омер тачније промотримо, видећемо да он вреди тек на око, пјева биљке како нам се чини да су. Биљке с генима ДА и Аа дају грашак са жутим зрњем. Али то није исто, јер се ДА неће даље цепати,а Аа хоће. Омер који одговари збиљи гласи: 1:2:1 То значи да ћемо од бастарда парених међусобно добити '/, бастарда, а по :/, чисте расе.

То вреди за укрштавање животиња и биљки, које се разликују само у једној особини. Како ће бити, ако будемо укрштавали биљке или животиње које се разликују у две