Učitelj

670 Др. Дане Трбојевић

или више особина» На пр. округложути грашак са угластозеленим. _ Употребићемо рачунску операцију па ћемо означити поједине гене словима: А == округао, В == жут (као доминантни гени) и а == угласт, ђ == зелен (као рецесивни гени).

Ознака за округложути грашак гласи: ДА ВВ, а угластозелени аа ђђ. Њихове гамете биће АВ и аб.

Схематски приказано добићемо овај облик: грашак АДА ВВ Х аађр гамете АВхађ

прва генерација АавВђ = округло жути грашак

= ~

гамете АВ, Ађ, а В, ађ. Свака гамета може копулирати са сваком другом. Према томе добићемо у другој генерацији:

АВ Аб ав ађ АВ А В окр. А Ђ окр. а В окр. |.аћђ окр. А В жут А В жут А В жут А В жут А А В окр. А ђ окр. а В окр. а ђ окр. А Ђ жут А ђ зел А ђ жут А Ђ зел. БУу А В окр. А Ђ окр. а В угл. а ђ угл. аВ жут а В жут а В жут а В жут лЊ А В окр. А ђ окр. а В угл. ар ит ађ жут а Бел ађ жут а ђ зел.

Промотрићемо најпре она 4 случаја у диагонали која су на слици нарочито означена.

У сва четири случаја добили смо грашак у којем су по два гена једнака, било да су доминантна или рецесивна. Значи да је то чиста пасмина, која ће уз даље опрашивање исте биљке саме собом увек остати чиста. У најгорњоји у најдоњој четвориници имамо или саме доминантне или саме рецесивне гене. То су биљке округложуте и угластозелене, једнаке онима што смо их укрштавали једну с другом. Оне две четворинице у средини означују округло зеленн и угластожути грашак.

Сада да размотримо остале четворинице! У највише случајева има округложутога грашка Има га и угласто зеленога, исто тако има га и од оних врста што смо их мало пре споменули (округлозеленога и угластожутога), само што су у њима помешани гени доминантни и рецесивни.