Učitelj

Биологијско учење о наслеђу 671

То су бастарди који ће се и даље цепати, док су оне прве две биљке чисте пасмине.

Чисте пасмине са особинама каквих није било у биљкама-родитељима. Или ако су и биле појединце, нису биле онако удружене као што су у овима.

Јесмо ли добили тиме нешто ново, као што смо уверени да је то што смо добили сталног — На сваки начин. Ми имамо 30 слова у азбуци. А од њих 30 различитим спајањем настала су сва књижевна дела што их имамо. И увек настају све нова и нова, различита од старих. Тако се и гени могу удруживати на најразличитије начине. Од живих бића која се разликују у две особине добијамо 4 стална облика биљки, од којих су 2 нова, а два су једнака родитељима. 4 == 2", где онај експонент значи број различитих особина. Ако укрштавамо организме различите у 3 особине, добићемо 98 —- 8 сталних облика, од којих ће бити два као у родитеља, а 6 нових, И тако даље. Математички јасно, како мешањем особина и њиховим преношењем настају нове врсте.

Менделова наука није остала само у теорији као сјајан пример научничке оштроумности. Она је и у пракси дала одличне резултате. Тако на пр. шведском учењаку Еле-у пошло је за руком да укрштавањем шведске пшенице која је веома отпорна према студени, али даје слаб род, са енглеском пшеницом која даје обилан род, али тешко подноси зиму, добије нову врсту са обадве добре особине: обилно роди и лако одолева студени. Тиме је шведској привреди необично много пригосподарио.

Може се, међутим. десити да се јави и нова особина које пре тога није било. У Јужној Америци расте украсни грм са црвеним и белим цветом. Латински се зове Мигабш5. Јајара. Ако се те две врсте једна другом оплоде, добије се биљка с ружичастим цветом. Ако те нове биљке оплодимо међусобно, добићемо биљке с белим и црвевим цветом у сталном омеру 3:!1.

Тај нас покус уверава: 1) и где се укрштавањем јави нова особина, није стална, и 2) где се гени помешају, остају у наредној генерацији чисти.

Како су онда настале толике животињске и биљне врсте, којих има око милијун, без обзира на оне које су изумрлер

Ми смо већ видели како могу настати, код укрштавања. с 2, 3 или више различитих особина. Али ипак остаје још неразјашњена тврдња о еволуцији разноликих живих бића, од најниже биљне до највише животињске врсте.

Пре свега ваља бити начисто да по закону узрочности на који смо упућени логичком нуждом — сетимо се само