Učitelj

172 Милорад Џудовић

х

зи упућивати дете на постепено лагано размишљање, нарочито у оним наставним партијама које без тога постепеног размишљања а умног делања не могу дати позитивне резултате.

Дете је само по себи склоно игри и изградњи разноликих предмета, па нам је тај нагон добро дошао, који се ниу којем случају не би требао занемарити. Занемари ли се тај нагон, та стваралачка моћ од Бога дата детету и натури ли му се што друго противу ње, онда то није школа за развијање, већ је то школа која у интелектуалном смислу кочи дечји развој, те се на тај начин ствара терен вербализаму и механизму.

Оно механизам и вербализам могу се и провлачити у настави, али у томе случају морају бити резулта аналитичко-син-тетичког интелектуалног конкретног рада. То су у ствари не би звало ни механизам ни вербализам, већ савладана техничка страна рада, која је увек у вези са свесном радњом која јој је претходила.

Држећи се тога принципа, принципа рада, ја сам у својој школи отпечео обучавању мера са метром.

Једнога лепог јесењег дана после ручка приметио сам две повеће групе ђака како се клисају на крају школског дворишта. Двориште је било велико и ђаци су се радо утркивали и такмичили. Сваки је имао по један штап различите дужине. Пришао сам им и упитао:

— Шта то радите децо»

— Ништа. Клисамо се, господине.

— Скупите се око мене, наредио сам.

У трку се сви ђаци са штаповима окупише око мени и направише круг.

— Славко, иди и донеси из ормана у разреду метар. Тако, децо, ви се можете играти али пазите да се не повредите. Око мене се, окупило много ђака.

— Ево, господине, метар! зачу се Славков глас иза мојих леђа.

Добро. Дај ми га. Сада се мало измакните и свако нека истури свој штап пред собом. Ти Славко свачији штап измери, а они нека обележе докле показује метар,

— Измерио сам, господине!

— Јесте ли сви обележилир (—)

— Шта ће вама штап када се клисатег

— Да меримо од међе до клиса и да дочекујемо.

— Колико'си ти, Петре, мало пре измерио» (—)

— Каква је то мера 22 штапаг

Настаје ћутање и нико ништа не одговори.

— Ето видите мерите штапом а не знате каква је то мера. Када ви не знате, онда ћу вам ја рећи: мерење штапом, децо, то није никаква мера. Обелите једну страну штапова и мало је отешите а онда где сте их обележили ту их прекратите.

Тако су деца добили штапове дужине по један метар, обелила и нешто отесала по једну страну, |

— Петре, пођи код оне крушке и од ње до нас измери колико има штапова. Хајте и ви с њим и пазите да Петар не по-