Učitelj

180 Живко Смиљанић

Из Шумарица. На којој је страни Крагујевац посматран из Шумарицар — На југоисточној. Шта смо још отуд видели» — А где смо ишли у излет на цео дан> — На брдо Жежељ. Шта смо видели са Жежељар — На којој се страни налази Крагујевац од. Жежеља» А Жежељ од Крагујевца Шта има под Жежељом» Село Трмбас и извори одакле је доведена вода цевима за крагујевац. С које стране нам долази водоводг Шта је на северној страни нашег градар Мзађи ти и окрени се северу. Рашири обе руке. Где је исток» С десне стране. А западр — · С леве. А југ — Позади. Који је зид наше учионице на северној странир А на јужној, источној и западној. Изађи ти и покажи споредне стране стране света у учионици. Покажи ти на овом сандучету с песком која је страна окренута северу, југу, истоку и западуг — Кажи на сандучету и споредне стране света. (Безусловно је потребно да прве године у земљописној настави деца у клупама буду окре– нута северној страни да би стекла сигурну оријентацију).

Како се зове место у коме смо провели детињство» — Завичај. Које је ваш завичај: Која брда знате око нашег завичаја» А реке» Како зовемо оно земљиште које се налази око Крагујевцаг — Околина.

Циљ. Данас ћемо, децо, правити од песка и цртати околину нашег завичаја. Ти. ..

2.

ђ, — Шта рекосмо, децо, где се налази Крагујевацг — У долини реке Лепенице. Како стоји долинаг По чему знате да је нагнута» Би ли вода могла тећи да долина није нагнута На коју је страну нагнута долина реке Лепенице — Са југозапада на североисток.

Хајде, сад да прво направимо од песка долину реке Лепе-– нице. Можемо ли направити долину Лепенице онолика колика она јесте» — Не, ми ћемо је смањити. Покажи на песку куда ће се простирати долина. Дете покаже од југозапада на североисток. Да правимо долину! Кад река тече, какво мора бити земљиште да ли потпуно равно или нагнуто» Хајде вас тројица изађите и правите долину, а ми други ћемо посматрати и помагати вам. Деца развлаче песак, праве нагиб долине, по потреби додају песка из другог сандучета. Остала деца учествују и врше евентуалне поправке. Кад је долина готова изводе се друга деца да раде даље. Децо, сад једном кућицом од дрвета или картона (или са неколико комада) да обележимо где је Крагујевац.

Које је брдо југоисточно од градаг — Господарево Брдо и Метино Брдо. Шта је између њих" — Долина реке Ждралице. Направите вас троје долину и брда. Шта је са десне стране Ждралице на самоме њеном ушћу» — Оружни Завод. Чиме ћемо то обележити — Опет зградама. Шта ћемо још ставитиг — Димњак (који је направљен од дрвета и стрчи висином над осталим „зградама“). Шта је одмах уз Заводр — Црква. Ко је њу подигао» Кнез Милош Обреновић (Ово знају из припреме и са излета по вароши). Наместите и цркву (Црква је изрезана од дрвета). Које:

ратна