Učitelj

Прелаз с природе на рељеф и карту у Ш разреду _ 179

и да се сенка увек налази на супротној страни од извора светлости. То је у исто време део увода у цртање предмета са сенком. На пројекционом апарату показати једну фотографију видика. Разговор и упоређење.

УМ. — На дворишту. а). Забодем у земљу колац висине 1м. Преко њега две тање укрштене летвице. Летвице да показују на С, Ј, И и 3. Правац се одређује под контролом компаса.

6). — Правимо сунчаник. На земљи је округла табла са цифарником, у средини табле је углављен штапић. Деца посматрају скраћивање и одужавање сенке. Најкраћа санка је у подне (Ј).

МТ. — Домаћи рад. — 1) Одредите на цртанки стране видика са једног прозора од ваше куће и обележите их стрелицама. Напишите, које предмете видите са вашег прозора на југу, на северу, на истоку, на западу. 2) Направите код куће сунчаник као овај у школи. 3) Пошто Сунце не залази увек на истом месту, онда посматрајте залазак Сунца и запамтите иза кога је предмета зашло, и то на дан: 23 септембра, 10 октобра, 21 октобра. Запишите тачно време заласка Сунца и опишите све оно што сте запазили пре изласка и по заласку Сунца. Припитајте старије за време, ако немате зидни часовник. 4) Покушајте да од колачарске хартије израдите видик са заласком Сунца.

Прелаз с природе на рељеф и карту

у Ш разреду (Околина Крагујевца)

— Од Живка Смиљанића —

1.

Како се, децо, зове наш град» Где се налази» У долини реке Лепенице. (Појам долине неке реке деца су савладала у припреми), А одакле извире Лепеница. — Из Гледићких Планина. Јесте ли видели те планине» Одакле смо их виделиг На коју страну тече Лепеница» Која је њена лева страна А десна» Како то знаморг Кад се окренемо низ реку, а не уз реку.

Одакле смо први пут посматрали Крагујевац и околинуг Са винограда. А други путг — Са Дивљег Поља. А трећи путг — Од Илијиних Вода, А где смо ишли четврти путрг — На Метино Брдо. Шта смо видели с Метиног Брдаг — Шта је на југу, западу, истоку и северуг — Која смо поља видели око Крагујевцаг — Дивље Поље, Вашариште, Становљанско Поље. А брда» — Грбичко Брдо, Господарево Брдо, Жежељ, Медну. Које се речице уливају у Лепеницу с леве а које с десне стране — С десне Ждраљица и Бресница, а с десне Петровачка Река, Грбички Поток, Алајбегов и Ердоглијски Поток. Одакле смо посматрали Крагујевац пети пут» — Са Становљанског Поља. На којој су страни од Становљанског Поља: Господарево Брдо, Илијине Воде, Виногради итд,» А одакле смо посматрали околину шести пут» —

12%