Učitelj

21

ШКОЛСКИ РАД СТАНКО _ПРВАНОВИЋ, БЕНКОВАЦ

Неке рачунске олакшице

Рачунских олакшица има врло много. Све оне имају две главне особине: 1) помоћу њих се много брже и лакше, него обичним нормалним рачунањем, долази до жељеног резултата и 2) искључује обични механизам, који прати сваку нормалну рачунску радњу, поготову кад се врши писмено. Другим речима, олакшице доводе брже до циља и држе ученички дух стално у активном стању. Из тога следује да су рачунске олакшице и корисне, и практичне, и педагошки врло оправдане, те је управо врло чудновато што се оне никако не обрађују у нашим школама. Баши кад не би све остале трајно у памети (што се ретко дешава кад се упознавање с њима врши како ваља), рачунске олакшице откривају ученику многе бројне односе и вежбају га у састављању и растављању бројних комбинација, што је од неоцењивог значаја како за чисто формалну тако и за практичну и педагошку страну образовања.

Дакле, о потреби упознавања с рачун. олакшицама, у основној школи, не може бити дискусије. Питање је само треба ли узети све или ваља учинити неки избор Рекосмо да тих олакшица има много; скоро свако множење и дељење једноц. и двоцифреним бројем може се извршити лакше и брже него обично, а има доста случајева и кад је множитељ одн. делитељ троцифрен (сабирање и одузимање и не спомињемо јер се скоро свако од њих — усмено разуме се — може вршити на 2, 3 па и 4 начина). С друге стране основна школа нема ни времена за све, јер она треба претходно да обради и утврди нормално извођење рачунских радњи. А кад се свему томе дода још и то, да све олакшице нису схватљиве за децу на овом ступњу, онда је јасно да њихов број мора бити ограничен. Ми ћемо укратко потсетити само на оне најчешће и за децу најразумљивије случајеве. Јер, треба имати у виду и то да до олакшица, као уосталом и до нормалног извођења рачунских радњи, морају доћи ученици сами. Отуда ће њихов број варирати од школе до школе, одељења до одељења, па чак и од ђака до ђака. Неки ће открити и разумети више тих олакшица, неки мање.

.

Основа за разумевање рачун. олакшица и њихово примењивање је сигурно, беспрекорно, множење џ дељење целих и десешних бројева са 10, 100 п 1000 ш брзо дељење (па и множење) ма кога броја са 2,8 и 4.

Како се уводе ученици у множење и дељење са 10, 100 и 1000 није потребно овде објашњавати. Код дељења са 2, Зи 4 треба, пре свега упутити и извежбати ученике у растављању бројева тако да први део буде највећи округли (на десетице или стотине и десетице) број који је дељив са 2 одн. 3 или 4. На пример, за дељење са 2 и 4 треба раставити следеће бројеве овако: