Učitelj

61

ТИХОМИР Н. КОСТИЋ, БЕОГРАД

О органима за дисање Предавање у ТУ раз. основ, школе

Потребан материјал. Купити једна свињска или говеђа плућа. Прибавити једну стаклену цев, један суд воде, један нож, једну стаклену теглу од литра, лакатну стаклену цев, пумпу за бицикле, кречне воде у суду.

— Зашто ће нам нос» Шта бива са ваздухом који пролази кроз нос» Пре него уђе у плућа куда мора да прође» Хајде нешто да пробамо. Удахните доста ваздуха у себе, сада затворите уста а нос затисните прстима десне руке. Ја ћу гледати у часовник да видим колико ће те моћи провести без дисања. Ево 40, 50, 60 секунада. Видим да не можете више да издржите. Морамо пустити нос да би се надисали ваздуха.

Ко може лепо да ми каже шта смо научили из овога „Да без ваздуха нема живоша“.

Органи за дисање. — Сада да видимо како се врши дисање. Пазите! Узећу ова плућа и показаћу вам. Шта видите» — Једну шупљу цев која се спушта до самих плућа. Како се зове» Душник се затим грана у два дела, један иде у десно, а други у лево плућно крило Погледајте оба плућна крила и реците шта опажате» Зашто је лево плућне крило мање од десногар — Зато да би ту било места и за срце.

Сада ћемо нешто да пробамо. Хајде, Петре, узми ову стаклену цев и забоди једним делом у душник ових плућа! Дувај сад што год јаче можеш кроз стаклену цев! Сви ученици пажљиво посматрају. — Да ли има неке промене» — Плућа расту. — Да ли знате због чегар Петре, метни сада прст на цев да ваздух не би одмах изишао! Подигни сада прст! Шта биваг — Плућа се смањују — Заштор

Сада ми додај онај суд са водом! Отсећи ћу. једно парче плућа и потопити у воду. Мало ћу ово парче стегнути руком. Шта сте видели» — Неколико мехурића који су се појавили на површини воде.

Никола пипни плућа! Стегни мало јаче! Шта си приметиор — Да су мека и да у њима нешто шушти.

Због чега то шушти2 — Због ваздуха који се задржао у њима. А где се задржао ваздух» — У малим мехурићима. — А какви су ово црвени кончићи који су разгранати по плућима» Крвни судови. — Хајде, Јоване, на таблу па нацртај ова плућа овако како их видиш!

Где се налазе плућа код човекар — У грудом кошу. Докле допиру врхови плућа» — До близу рамена. — Када доктор прегледа болесника где прво поставља своје слушалице» Где се налазе плућна криларг — Са стране.

Ко би умео да нам каже шта смо све овом приликом утврдилиг — Да без ваздуха не можемо живеши дуже од једног ми-