Učitelj

638

звани ита илити лит гиниии нит липа вета лат тепе таван ест“ утисне

Издање књижаре Џелебџић. Београд 1937, 8', стр. 120, цена 15 дин. — Име славног енглеског писца довољна је залога за саму ствар. Давид Коперфилд је овде прерађен на један вешт начин и у целости описано његово детињство и Младост. То је период живота који највише интересује младеж. Уједно овде су. описани обичаји и нарави енглеског друштва и карактер њиховог васпитања. Кроз борбу и перипетије, које доживљује једна личност, доћи до славе и безбрижног живота у породици.

СВЕН. ХЕДИН: КРОЗ ПУСТИЊУ, превео Мил. Р. Мајсторовић. Издање књижаре Џелебџић. Београд 1937, 80, стр. 72, цена 8 дин. — Славни научни истраживач С. Хедин описује овде свој витешки прелаз преко најстрашније азиске пустиње Такла-Мекан. Овај путопис има и литерарну и васпитну вредност. Херојско служење истини и начини тога служења служе као најлепши васпитни пример за нашу младеж. Осим тога путопис се овај чита без предаха, због своје занимљивости.

Све горње књиге могу се топло препоручити као наградне књиге ђацима о Видовдану.

МАЛА ШТАМПА“ св, 1 и 2, уредници Милош Павловић и Илија Грбић. Сарајево. Цена свесци 2 дин. — Ове две свесшчице служе популарисању технике и природних наука и као такве не спадају у лепу књижевност, већ хоће да делом задовоље а делом потстакну дечје интересовање и у овом правцу. Намера је похвална. Али ово поље садржи много опасних подводних стена од којих се ваља чувати. Нарочито од антропозентризма. Најтежа је ствар у подесном облику популарисати природне науке. У доброј намери речено: у овом покрету воље здружити учитељску топлу љубав према деци са ватреном љубави стручњака за истином, избегавати све сумњиве хипотезе и бити врло строг према многим „ловачким причама“, које често, у најбољој намери, хоће да изопаче истину или чињенице неверно да претставе. Уредницима желимо да успеју у подухвату, а то ће им поћи за руком ако ригорозно служе истини, тј. ако више пута сваку ствар провере па је онда публикују. Добро је да се наводе и оригинални извори и дела којима се писци служе.

M. P. M. Ђ) РАЗНО МОМИР ВЕЉКОВИЋ: ПОРТРЕТИ И СКИЦЕ, Београд 1936, ср. 8, стр. 240. Издање „Цвијета Зузорић“ (Удружење пријатеља уметности). — Прва осо-

бина сваког талента је да јасно мисли и јасно пише, То се огледа и у овој збирци портрета и скица г. Вељковића. Било да пише о Светом Сави, који је иносио за појасом длето и брус, оцило и кремен, па где је требало, дубио је оштрио, палио огањ и ковао у огњу. Он је живео са својим народом“; било да пише о Штросмајеру, „владару савести", „великом мислодавцу и пословођи", који је био „свесловен и свечовек'; било да пише о Гају, „барјактару једне идеје", реализатору „давно створеног програма“, било да пише о Ранковићу, Нушићу, Б. Поповићу, Скерлићу, Ј. Дучићу, М. Ракићу и другима — Вељковић је кристално јасан и та његова особина, поред искрености и убедљивости закључака, чини да ова серија портрета буде увек и радо читана.

РУСКАЈА ШКОЛА ХК 3и 4, Праг. Посвећена је успомени А. С. Пушкина. У садржају су чланци: А. С. Пушкин (Е. Љацки), Пушкин — драмски писац (А. Бем), Пушкин и Боратинска (Л. Александрова), Епитети у скаскама и песмама Пушкиновим (М. Засњанска), Пушкин и филозофија (Г. Трошин), Пушкин и његови покушаји емигрирања (Г. Трошин), К историји упознавања с А.Пушкином (И. Панас) и Нови рад из психологије Пушкиновог стваралаштва (И. Jlanшин). Овај часопис још једном препоручујемо пажњи наших читалаца. Може се набавити преко „Свесловенске књижаре“ у Београду.

УРЕДНИШТВО ЈЕ ДОБИЛО НА ПРИКАЗ И ОВЕ КЊИГЕ:

VERA STEIN EHRLICH: DANAŠNJE DIJETE, Zagreb 1936, 8". str. 127.

MILJENKO VIDOVIĆ: PRVA I POSLEDNJA REVOLUCIJA, Sarajevo 1937, 809, sfr. 47.

ANDRIJA IVANČAN: POD VEDRIM NEBOM, Krapina 1936, sr. 8", str. 99.

MIĆUN M. PAVIĆEVIĆ: CRNOGORSKI HUMOR | ŠALA, Zagreb, sr. 89% str. 123.

БРАНИМИР ЋОСИЋ: КРОЗ КЊИГЕ И КЊИЖЕВНОСТ. Издање „Рајковић"“ Београд 1937, ср. 80, стр. 161.