Učitelj

580 _________|________--=

РЕФОРМНИ ПОКРЕТ У НАС

СТЕВАН М. ФИЛИПОВИЋ:

За интелектуално подизање учитељства

М

Учитељице. Много другарске љубави, знања и такта потребно је ономе, који хоће о њима да говори, а да их својим излагањем не увреди. Опет сеоска и варошка учитељица.

Д-р Вићентије Ракић на универзитету је отприлике рекао ово: Један од узрока кризе породице јесте и тај, што се девојке васпитавају у школама које су намењене мушкарцима.

А то је тачно. Васпитавати девојку као мушкарца значи не помоћи јој да се развије у жену, мајку и домаћицу. Васпитавајући је као мушкарца она неће постати мушкарац, али ће много изгубити од своје женствености.

То се догодило и са нашим учитељицама. Оне су училе оне исте (и онако исте) предмете као и мушкарци, и у мешовитим и у женским учитељским школама. Због тога оне на терену скоро раде исто тако као и учитељи; али ми смо свесни да је оваквим стањем наша нација много изгубила.

Удајом жена преузима и породичну улогу. Највећи број наших југословенских девојака свршава само народну школу, ма да на нашу велику жалост, а нечију велику корист, има још увек велики „број који и њу не походи. Дакле систематско васпитање за улогу жене, наше девојке могу добити самоу основној школи. Па да „ли их ко за њу спремаг Не! Оне уче исто што и њихови другови. Према томе наше будуће мајке, супруге, домаћице не васпитавају „се правилно за свој позив. У садањем друштву осећа се некакав поремећај. Један од главнијих узрока је и тај, што се дечаци и девојчице васпитавају у истом духу. Ко би могао да буде васпитач тих девојчица. Онај кога је природа за тај посао одредила; а то су њихове старије другарице оспособљене за васпитачице. Док се то не уради, улога учитељице у просвећивању нашега народа је непотпуна.

И учитељице су исто тако незгодно подељене по основним школама као и учитељи само што њима ова подела пада много теже него учитељима.

Млада учитељица постављена у мало село. Само даље нећу да говорим, јер су њене тешкоће свима познате.

Млада учитељица долази у село где је учитељ момак или „ожењенр

Готовани који су и сами покварени, и сувише гласно праве глупе закључке о тим невиним мученицама учитељицама. Свет „лако верује да су ти глупи гласови истинити, јер се свуда само зло рекламира, а „рђав глас иде још и даље“.

Са великим страхом родитељи шаљу своје ћерке на прво место службовања. Али оне морају запливати у мутну воду што се зове свет и живот, па шта им буде. Често пута ове учитељице падну као жртва инсинуација, клевета, самоће и др. Покварени