Zemunski glasnik

199

Затим аа повив претседииков избере се пододбор, да састави инвентар црквено-школских стВариЗатћМ се саветоиало о набавлању новог сата на иовој цркви и тороња на староЈ цркви, и аак.ључено је, да се тутор стави у догОвор са сахаџијом Мајером, а што се тиче тороња, одбор је изабрат да прегледа послате илапопе и да своје мгење у тој ствари одбору достави. Затим предложи члан одбора П. Барјактаровић Да је нуждно да се загради Киприн плац иза нове цркве и закључсно је, да садањи газда Јоксимовић има поменути плац заградити. Прочита се молба удове А. М. Лазаревића, да јој се опрости интерес, који од више година дугује и вакључено је да црквена скупштина о томе реши. Напослетку вакључено, да у дужност учитеља четвртог разреда спада продавање школских књига, и да новце од продатих књига има кураторима доставити.

— Данас у недељу око подне са пештанском лађом очекује се земаљски наш поглавар дивизиони ђенерал г. Јосиф Вебер, који долази из Варадина, иоглавито с тога, да походи светлог кнеза од Орбије и кнежеве намеснике.

— Овдашњи учитељ реалке г. Минстер предао је молбеницу влади, којом тражи дозволу да држи овде приватна преДавања у трговачким предметима и књиговодству. Он ће по свој прилици добити дозволење, што ће бити добра прилика за трговачке и занатлијске младиће, д'а се у тој вештини поучавају.

— У прошли четвртак 3. ов. м. око 9 часова у вече зачу се по сокацима нашим „ватра, ватра," звона ударише на ларму, и руља света упути се горњој вароши, јер се на северној страни указа светлост. Но на скоро за тим увери се свег да то није ватра, бар не у вароши, можда да који рит гори, тако судише људи. Сад читамо у новинама, да та светлост беше тако звана „полуска светлост," која се је видела на више места средње Европе, и једна је од оних тајанствених појава природе, којој се човек диви и која је нашем становништву толико страха задала.

— Наш дописник из Београда пише нам ово: Не знам шта би са последњим бројем „Гласника." Знамо , да га нису више њих примили. Да није задржан овдашњом цензуром? — Овде слабо се шта догађа што би вредно било споменути. Као неко мртвило овладало је у нашем државном и друнггвеиом животу. Позориште и иевачка дружина једини су, што својим радом то мртвило прекидају. 0 скупштини баш

ни речи, и ако се приближује ђурђев-дан. Већа живост опажа се у економном погледу, особито што се тиче грађења београдеко-алексинач' ке жељезнице, рад чега је и мерење започето. Потврђен је и устав трговачке касине. Устав састоји се из двадесет и пет тачака, међ којима четврта вели: Број чланова се не ограничава, само је дужан управљајући одбор да пази на уписивање нових чланова, за које ће (одбор) решити куглицама примају ли се или не." Двадесет четврта пак тачка вели: „Да би се у коликоје могуће, одговорило прекој потреби трговачкога света, одређене су у локалу, грађанске касине три собе, у којима ће се тад трговачки послови као берза за трговачки свет сваки дан осим недеље и празника вршити. Време за послове берзе одређено је од 11 до 1 сахат после подне и онда нема ни један нечлан приступа у берзу . . . . ." Ово ми се види, да не одговара цели, којој берза служи. Друштву оваком не може се одузети то право да прими или да не прими кога за свог члана; али право приступа у берзу нетреба да зависи од тога да ли је когод члан друштвено-забавног завода (а то је касина), јер се на берзи врше трговачки послови. Можда неки нису способни за друштвени живот, али притом могу бити знатни трговци. Особито у Београду таки случаји нису ретки. Оно опредељење дакле у дведесет четвртој тачки , да нечлан касине нема присгупа на берзу, противно је задаћи таквога завода. — Ономад у четвртак догодиосе је овамо чудан случај. Неко ђаче из прве гимназије, које је послуживало код једног ђакона, украде 45 дуката из ормана свога господина и још неко прстење. У вече му дође другар један из друге гимназије у походе, а ђаконово слушче покупује слаткиша и добро га почасти. Н>егов другар изненађен тиме, упита га одкуда му новаца, па како се је већ рашчуло да су ђакону украдене паре, реча му да ће га јавити. После овај оде својој кући. Сутрадан га позва ђакононо ђаче да дође код њега да спава, што и би. Кад је заспао устаде крад-вивац, напуни пушку, што је била у соби, сачмама, те му сасу у главу. Иосле га каницом веже за врат, па пошто га је по соби по више вукао , смести га под кревет, метувши му пушку у руке. Сутра дан рече да се је сам убио. Доктори су убијеном нашли у глави дванајест сачана. Убилацје предат полицији. — Још један сувише чудан

и неприродан случај догодио се код нас у вторник. Млада жена неког абаџије у годинама и један рундов одведени су у затвор као кривци, али тешко да су у једној апси и то усљед тужбе мужа, који није трпео четвороношног супарника! —• Данас приспела је -овде на пеппанској лађи „Елисавета," кнежева мати, удо вица покојног Милоша Ј. Обреновића. Она беше дочекана на обали од више њих особа, које ју отпратише на интову у двор. У очи је пао њен необични тоалет, црвена хаљина од свиле и особите Форме шеширчић на глави. Међу многим пртл^агом њеним налазаху се више од десет кавеза са папагајима и другим ретким тицама.

— Највишом царском одлуком повисиће се плата од 1. јануара идуће год. свима оФициримаивојеним званичницима. Плата, која ће бити 'пуковницимајемесечно 250 (40 више но пре), подпуковницима 175 (35 више), мајорима 140 (35 више), капетанима првог реда 100 (21 више), капетану другог реда 75 (13 више), поручицима 60 (16 више), подпоручицима 50 (10 више) Форината. Али накнада за огрев отпада одсад. — Јуче у суботу отворен је угарски сабор Н>. В. царем и краљем. Пепгганске новине донеле су опширан програм о тој свечаности. — ГраФ ТаФе наименован је за претседника бечког министарства, које је звање он кроз више месеца привремено врптио. Министарству полиције и земаљске одбране остаће он и опет поглавар. — „Видов-дан" јавља да ће овог лета наш цар турскога Султана у Цариграду походити, чега ради у турској престолници већ чине припреме. -— Из Шпаније долазе озбиљни гласови. Веле, да је привремена влада забуњена. Нудише више њима шпањску круну но безуспеха. Досад се људи грамзише око преетола а сад га бар шпањски одбацују. Новине јављају, да се сваки час може очекивати проглашење реиублике, — Из Цариграда јављају , да се Турци јако чудише своме иадиши, како је цивилизован , кад је принцезу велску, супругу ипглиског престолонаследникз, која је са евојим мужем по истоку путовала из Алек-