Zemunski glasnik

301

ству" члаиак: ^поглед на И5вк усТађ с о6зиј)ом нл скупштинеке седницс." V к<>^ ■ с»е ра ^ла &се и ДбкаЗуј^ како је нладин П]х\јект уетана т> годио баш к:1Ко нал.а народне ЈКеље и дн) сие могућ« услове, које орпски народ воде срећној будућцости . а V 1соме ее у исто нреме претресају и обарају убитачни нреддози емедеревског иоеДаНика Г. Стајкопца. Чуднојеза цело како нисац тога чЛанка Не пађе у пројеКту Ни1пта с чим ее не би елагао, а такО ието код СтајКончевих паК предлога ништа што је по нароД корИсно. — Наш неуморни и једини раденик на Пољу ПрироднИХ науКа Г. др. Панчић пуТује са техничарима по Србији, прибирајући материјала За „Флору Србије." Ко зна, каква је та ствар, зацело се мора чудити труду г. Панчића. Ово дана приснео је у Студеницу, где ће се. мислим иодуже забављати, јер јето место најинтересантније за природњака. Код нас се ])азнео глас да је народна странка на карловачком сабору ночела викати и на саму правоеданну веру. да хоће Србе да иодутерани и т. д. Држим, да то није ништа друго већ измишљотина кал ;>ђерска како би странку оцрнели нред светом и осигурали свој опстанак, који се са данашњим појмовима ни мало не слаже.' - У ужичкоме округу много су се осилили хајдуци. Ту пре неки дан прича ми неки ужичании, како су удариди „намет на вилајет" као оно Турци зулумћари ; вели, норуче коме да им ношље по днадесет-тридесет дуката, руха, џебане и тако да.ве; при том му припрете да ће га убити , попалити или му одагнати и побити стоку , ако не пошље , па богме то и учине. Власт их једнако гони а двојицу тројицу су V хватању убили. Њ иховог чувеног харамбашу никако да ухвате , ма да га већ можда десет година хватају а садаје стављена на његову главу уцена од 100 дуката. Зликовци су, тешко нама, Срби већином из ужичког округа. — Овај час читам у „Срп. Нов." промене у минибтарству. Г. Ценић је иступио. на његово место наименован г. Лонан Илић за министра пранде. Председништво министарства пак понеј ено јс министру ун. дела г. Радивоју Мадојковићу. Још и доуге иромене у високим звањима изчекује се. Говори се, да ће претседник савета г. Мариновић дати оставку . а а за војеног м.инистра г. Јоцу ВелиМарковића извесно је, да ће истуииги из мииистарства усдед неке изјаве. што ту чинише оФицири у цогдеду

На устав , и ш^о оН то није запречио. (Чули смо с друге стране још за нрло опбил-ну ствар, а и у сТраним лис-1овима нешто о томе чИтасмо, Но мИ ју еаошптити не МоЈкемо. У.) - У унгарској делегац! ј 1 у Вечу ово дана беше ВојничКа 1 .,-ајина у Претресу, о Којој се живо дебатовадо. Ми ћемо у идућем дисту опширно извешће донети о томе по нас интересантноме предмету. —• ВуџетсКи одбор ДеДегације царевинског Већа одобрио је тајне издатке министарства спољњих послова у суми, која је и дане постојада. Напротив одбацида је предлоге: да се смањи додатак посланику у Паризу; да се укине посланство у Риму и на мањим европским дворовима, и у државама, које припадају северном немачком савезу. Међутим примљено је да се укине послансгво у Врауншвајгу и Олденбургу. — У Кракови било је немира због онога грозног дела , коме је власт ушла у траг у манастиру калуђерица. Светина је јуришида на манастир, разбида капију и подупада све прозо ])е. Узбуђеност је ведика, и очекују се нови немири. С тога стоји војска у приправности. — Као што вам је већ познато, нишу „Јед-у." нови босански везир СаФет -паша приспео је у Сарајево 11. јунија. Тек што је на босанску земљу крочио , просну се иред-а-њ мдоге тужбе са свијех страна Босне против меџлиза, чиновника свакога реда и закупника царске десетине и у опште против насиља и зулума, који се непрестано од владиних људи народу чини. У самоме Сарајеву предато му је такијех харзохала (тужба) преко 37 заједно од Срба сва три закона. — Руски лист „Вјест" јавља, да ће доћи цар аустријеки и краљ пруски на позив цара Адександра на маневру, која ће бити у Одеси.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Всч . 10. јула. (Телеграм) Шеница у Ђуру: моришка 8 (5'/,-Фунт. ни 4.86, перјамошка 87 -Фунт. ио 4.(50; ст. београдека у Ог. Београду 88/90 -Фунт. но4.05; шонронска 87/89-фунт. по 4.25, 88/89 -Фунт. по 4.45. Сдовачке ражи у Бечу 83 -Фупт. по 3.80. Словачка јечма у Бечу 71/72 -Фунт. по 3.15 , иова роба. Мађарека зоб 46 -Фунт. но 1.98, 48 -Фунт. по 2.08. — Нромет са шеницом 30.000 мерова.

Пешта, 19. јула. (ТелегрАм.) Целе недеље жи ва радша, што нема кише, особито са кукурувом, који је нагЛо скочио, са 26/35 новчића од цолценте. Ирекјуче нродато је зА сентембар цолцента по 2.05/70, но ДанаЦ, јпто барометар и облачно времв Слути на кишу, попус^Ила је цена, и имаоци нуде гД Ио 2.50/56. Уванска жита нешто боље, нродаје сб но 4.25/30 ва септембар и окТобар. Друге врсте без промене. ТР 1 '! 1 ' 19. Јула. (Телеграм.) Због слабе вести из Инглеске , нема ни овде живости, но цене ее дрЉе номиНално. Банатског кукуруаа стар (116 ■к-уИТи) но 4 Фор. , а босанског по 8.90/95. Жита, 114/116 Фунти 6.60/70. Јечам и зоб не пролазе.

Сисак, 19. јула (Тедеграм.) Због трставске вести и јнто нема довољно робе, овде је слаба радња, но цене држу се, и исте су као и прошле недеље.

Стањс воде Саве. Код Земуна: У четвртак 17. јуда 8 с. 0 п. над нул. Суво. „ нетак 18. јула: 7 с. 11 п. над нул. Суво. „ суботу 19. јула: 7 с. 10 п. над нул. Суво. Код Митровице: У четвртак 17. јула 1 с. 6 п. над нул. Суво. „ петак 18. јуда: 1 с. 3 п. над нул. Суво. „ суботу 19. јула: 1 с. 2 п. над нул. Суво. Код Сиска: У четвртак 17. јуда 0 с. 4 п. под нул. Суво. „ петак 18. јула: 0 с. 5 п. под пуд. Суво. „ суботу 19. јула: 0 с. 5 п. под нул. Суво.

Земун. Скопљен је полгодишњи рачун наше ниедионице. У јасноме су нам прегдеду пред очима издожени бројеви, који казују , кодики је посљедњих шест месеца био штедионички рад. Они нам казују, како тај завод од дана на дан напредује и како све више поверење стече код публике. Леп је резудтат , што га је наша штедионица за кратко време свога постанка имала, и тим већма му се радовати можемо, кад се на наше околности обазремо, кад иомислимо , да је наша месна трговина доста ограничена, и да у Земун .У још и другог знатног новчаног завода, као и јаких банкарских кућа имаде, којих се промет скупа на милионе рачуна. Полгодишњи обрт штедионице у овој је сдици изложен.

А. СРАВНЕЊЕ ГОТОВИНЕ. П р и м а њ е.

Готовина благајне ....

ф.

17648.—

Полгодишњи улози

п

110474.22

Уплаћени Бајмови . ;

п.

1408,90

Камате од вајмова ....

V

2497.38

Есконт меница ....

*

42288.09

Камате од еск. меница .

п

1324.74

Зајмови на аалоге ....

п

2400,—

Камате од тих Бајмова .

*

66.78

Нрбвивије и иисарине .

Г)

640,96

Камате касније уилаћене готовине

џ.

21.66

Ванредни вајмови ....

*

1279.01

Шгамиарске ствари

84.61)

Недосредне штемиларине

*

3.80

ф.

180023.19