Zemunski glasnik

НАРОДНА ПРИВРЕДА.

Стаље воде Савс н Дунава. Код Земуна: У четвртак 11. септ: 5 с. 10 п. над нул. Ведро. „ петак 12,-септ: 5, с. 7 п. над нул. Вадро. „ суботу 13. септ: 5 с. 6 п. над нул. Всдро. Код Митровице: У четвртак 11. септ : 3 с. 4 п. над нул. Ведро. „ иетак 12. сент: 3 с. 1 п. над нул. Ведро. „ суботу 13. сент : 3 с. 6 п. над нул. Ведро. Код Сиска: У четвртак 11. септ: 7 с. 3 п. над нул. Ведро. „ петак 12. сеит : 10 с. 7 п. над нул. Ведро. „ суботу 13. сеит: 9 с. 1 п. над нул. Ведро. Код Оршаве: У четвртак 11. септ. 4 с. 0 п. над нул. Оолачно. „ нетак 12. септ. 3 с. 11 п. над нул. Облачно. „ суботу 13. септ. 3 с. 9 п. над нул. Ведро.

N1 Земун, 13. септембра. И са трговином са храном овладало је последњих дана знатно нерасположен>е. У Панчеву, Бечкереку и по другим нашим местима, где се храна купује , већ се осећају почетци реакције, која се појављује у тој радњи свуд по главним светским тржиштима, и која неће бити без штетног уплива на много њих. Са свим је природно , што се пита за узрок тој пепријатној појави, и неки Панчевци рекоше нам ономадне, да они налазе узрок томе у велиКом износу из Америке. Није нам до тога, да много испитујемо за узроке тој каламности; нама се види , да је онај чланак у „Г1. Л." најбоље погодио због чега ће многи наши трговци штетовати на храни, који је пре неки дан говорио о „житарској радњи." Узрок је томе, вели, што трговци при куповању од продуцента „не знају рачунати, те често плаћају меров са 40 новч. скупљије, него што је цена на пијацама, где се храна продаје . . ." Да би то боље доказао, писац је овај пример навео. „У Пешти купи један млинар 500 мерова шенице и плаћа случајно пет новчића више него што је дневна цена. То се онда говори: шеница је скочила са пет новчића и тај се глас махом чује и по местима , где се храна купује , те се ту за час диже цена са 30/40 новчића. . . Купци или рбихови сензали сами раздражују својим претераним понудама продуценте, који тешко попусте од навикнуте цене , али цене једино стање светских тржишта регулисати треба. О земунском вашару, који се пшас свршује, говорићемо у удућем шсху. Заоад само толико , да је врло мало марве догоњеио.

Земун. (Званично.) У четвртак 16. октобра у 9 часова пре подне држаће се у овдашњем ма1)истрату јавна дражба ради давања под вакуп на три године тако зване мееарске пустаре всмунско. На ту дражбу позивају се сви они у речени дан и час, који ту пустару под закуп увети желе. Београд . 13. септембра. (о. д.) Посао се поче помало развијати, особито болтаџијска и бакалска ])адња, но најбоље пролази гвожђарска. Више су њих бакала отишли у Галац по морску робу. Брашнари доста осећа,ју у своме послу годишњи сезон, па је од знатнога уилива на њихову радњу и ово колебање у цени храни, што се појавило последњих дана. Због тога слабо се и радило са храном ове седмице, јер продуценти држе робу на цени и не осврћући се на падање по горњим гшјацама. Зато се к} пци уздржавају од куповања и преко ових нотираних цена више не дају: на обалу стављена шеница по 95, раж по 60, јечам по 60/64, зоб ио 64 гр. сто ока. ПГго по главним тржиштима цене падају влада и код нас прилична узрујаност. Од земаљских прОдукта нема готово никаквих на пијаци а траже се, највише пак шљивовица. Ове вам могу по највише номиналне цене показати. Вуна8'Д/9 гроша, коже овчије маторе по 26/27, саланске по 27/28 сељачке ио 24, козје саланске по 29/30, сељачке по 25/26 јагњеће и јареће по 24. кавлаци по 15/16 гроша пар. Маст 7 'Д, лој 7 'Д цеђен мед4/4 'Д, нецеђен 3/3'Д восак 26 гроша ока. Товар ораха, по 150, шљива по 260/280, шишарака по 250 гроша. Ракија по 70/80 пара ока. У новчаној радњи немам да вам јавим ни за какве промене. Ове недеље много је златних меџиДија и наполеона увежено, а аустријским бакарним монетама побијена је цена : оне што су вредиле 10 пара сад су 8 пара. О нашој банци нишга још нема. Чујем да ће до који дан двојица одборника поћи у Пешту ради главнице, да могу већ једном отпочети радњу. Они таман изабраше згодно време за тај посао. Банка покровитељка незна куд ће силним капиталима, што су нагомилани у њезиној благајни, премда је и овде познато, да је и она ограничавала своје операције, па на саме њезине акције не радо даје зајам. Малогоспођински марвени вашар у Тополи добар бејаше за продавце, и ако је много рогате марве дотерано било, и такво, што је за горње пијаце. Пар волова плаћало се је по 35/50 дуката, но овакве

скупе цене не поднеше, па су се више трговаца вратили својој кући, особито из шабачког округа, без да су што могли пазарити. Оељаци за то тражише велику цену, што сами трговци један на другог у цени ударају. У унутрашњости Србије има много шишарака, од којих се велике количине находе у рукама малих трговаца, који су забринути, јер се боје, да их неће имати коме продати. Кукурузи и ове године су берићетни, а што је по рано сејано већ се бере.

2. Сисак, 9. септ. У житној радњи одржала се је и ове седмице мирноћа на свима унутрашњима и страним тржиштима; и почем се шнекулација нити за куп, нити за продају није одв>ажила, то су продаје сасвнм незнатне, јер су само на најншку потребу ограничене биле. — Изгледи су за извоз ове године свагда миого мањи били ј , него што су описиваии , а данас су по постојећим високим ценама на свима нашима , а особито куповним нијацама, сасвим нрестали, јер су исти кунци принуђени њихову потребу са друге стране подмирити. Приспела је већ у Енглеску , Француску и Немачку прилична коликоћа разноврстне хране из Русије и Америке, гди је овогодишњи род најбол,и. Шеница држи код нас цену из једнога узрока што су гледишта банатске робе у нас сасвим незнатна. Нродаје су на термин слабе и цене попуштају поред свега тога што у Пешти гдикоје стране куће за шпекулацију купују. Кукуруз, дочим се је цеиа јучер у Лондону са једним шилингом поправила, а у Француској ивгледи за нову жетву хрђави су , то се и код нас тражња на исту врсту изкл.учиво за шпекуладију опажа и продаго је јучер и данас 20.000 вагаиа кукуруза са 5—10 кр. поболлнаном ценом. Раж, јечам и зоб без продаје; цене слабе. ВЈ^еме мутно и кишовито ; вода мало надошла а данас опада. На Рачи 9, а овђе 7 шака. Обрт прошле седмице састоји се у свему од : 2000 вагана шенице бачке и банатске 81/83 Фунт. Фор. 4.44/50, 83/86 Фунт. Фор. 5.10/28. 15.200^ кукуруза банатска и сремске 85/86 Фунт. Фор. 2.65/70. 4700 кукурузабосанска 86 Фунт. Фор. 2.45/46/50/57/59 и 60 кр. 5400 центи хрватске и босанске зоби по> Фор. 3.40/47 %.

Нешта, 7. септембра. (С. К.) Ни ове недеље не беше знатнога промета са храном на овдашњој пијаци. Како иродавцн тако и кунци чекају промену у ценама. Већ од дужег времена ништа се није куповало за извоз, и почем ни брашно не пролази то се и млинари устручавају од куповања чекајући ниже цене, те се и они ограничавају само на најнужнију потребу. Меродавно је по нашу радњу понашање странских пијаца, од куда нам у носледње време најбол»е гласови не долазе, који би могли овдашње шпекуланте охрабрити. Страни купци још никако неће да нристају на наше цене шеници и с тога овде само толико пазара има, колико је нужно за месну потребу. Цене шеници и ове недел>е падоше са 10 новчића, и ако се узанске нешто мало куповало , по 4.10 до 4.92 по каквоћи. Потиској , моришкој и банатској шеници ове су цене : 5.40/45, 5.25/30, 5.10/15, 4.80/90, 4.50/70. Ражи пређашња је цена: 3.05/10. За септембар и октобар по истој, али за нов. - дец. но 3.20. Јечам чврсто се држи , нешто је иродано са 5 новчића с.купље , но прошле недеље; роба за стоку по 2.30/35, за малц 72 Фунте мерено по 3 Форинта. Кукуруз пролази само за месиу иотребу и иопустио је мало у цени , те се плаћа сад 2.оо цолцента , за октобар лак тешко се може закључити ио 2.60. У зоби није се ништа радило. Номинална јој је цена 1.80/85. За реницу нико. не иита. Маст готова вародша роба по 42 до 42 / 2 Фор., сеоска са буретном по 39 Фор. Шљиве, старе српске од 1868. прва сорта по 10 3 /, фор., нове по 16 Фор. цента. Деђен мед но 19 а восак по 115 до И»> цента. У шишаркама није се ништа рад ил0 > а сда " вонским орасима је цена 9 Фор.