Žena

134 НЕНА

Белешке из домазлука.

Искривљене тредмете од целулсида како да истравимог Иескривљене предмете од целулоида, чешљеве, укоснице и слично, можемо да исправимо кад их метемо у врло врелу воду, и затим, пре но што се разхладе, повратимо их у њихову обичну форму.

Рбав вадах из соба, нарочито из сеоских кућа, разгонићемо када упржену и самдевену каву метнемо на усијани ватраљ и тиме окадимо собу.

ља млеко, тиринач и слично не загорв, треба на дно шерпење или лонца метути поклопац каквог лонца или мали тањир, тако да шупља страна дође доле. Онда се никада нећемо моћи потужити да нам је што загорело.

Да се течено тесто одржи свеже. Ми обично остављамо хлеб, колаче м земичке у пдеханим кутијама, али је много бо ље све то држати у земљаним судовима. Судови са глазуром и од пдоваче одр кавају печено тесто врло добро. На пример земичка, коју мислимо тек другог дана јести, држаће се у таком суду врло свежа. Могу се употребити и порцелански суДОВИ. Торта од чоколаде, која се не тече. 14 дека ситна шећера, 1/, килограма чоколаде, !4 дека ољуштена и самлевена бадема. и 6 тврдо скувана и кроз сито протрвена жуманцета треба смешати и при мешању додати сок од лимуна. То се тесто подели у два дела, развије се у два округла листа, та два листа споје | се са овим уметком: 14 дека ољуштена и самлевена, бадема, 3 жуманцета и 10 дека ситна шећера добро се измуте. Торта се превуче са глазуром од лимуновог сока и искити бомбонама. Ова се торта не пече.

Кнедле од г иса (добре и јефтине). ',, литре гриса укува се густо у ', дитре млека, Две исечене земичке на ситне коцке помешају се е оним укуваним грисом. Од тог теста праве се кнедле колике велике ко хоће, те се кнедле 10 минута ку-. вају у кључалој води. Кад су скуване и оцеђене, метну се на чинију и онда поспу ситним шећером и циметом, или шећером и чоколадом.