Žena

30 ВЕНА

царски закон, који иде дотле, да чак установљује и вредност женскога рада око вођења домазлука, и то тако, да вредност тога рада таксира до износа једне трећине свеукупних мужевљевих прихода. 'Гиме је уједно дата и подлога за установљење оне своте, која припада жени растављеној кривицом мужевљевом за њезино издржавање.

Ту је доста неправде чак и у Угарској, где је положај жене у опсегу приватнога права заиста најбољи, јер је у томе погледу странка сасвим изложена судчевој увиђавности.

ема сумње, да ће сва законодавства цивиливованих држава одбацити старе неправедне назоре и да ће се успоставити потпуна једнакост ивмеђу мушког и женског спола у опсегу приватнога права.

Много је теже питање о ивједначењу женскога спола са мушким у погледу јавно-правних овлаште-

а. Онај усклик Катонов у римскоме сенату, да се не сме дозволити, да женске могу имати речи у политичким и уопће јавно-правним питањима, као да одјекује широм целога света и данас из мушких груди! Али је борба данас, где женске пмају много репрезентаната на пољу науке, вештине, школства и скоро на свима културним и нацијонално-економским пољима, — много јача, и води се много успешније, него што је то до сада било. 'Га је борба постепено доносила своје плодове. Ти су се плодови указали најпре на пољу наставе. Разлози целисходности отворили су врата женскињу пре свега у пучким школама, затим је и средњошколска настава поверавана женскињу, а најзад имамо данас женске професоре чак и на универзитетима. И филозофија и право и медицина, па чак и техничка струка имаде данас своје представнике и раднике у женском сполу. А лепа књижевност и вештине никада нису ни биле без својих женских представника. А дочекали смо и то. да је баш пре неки дан била гђа Кирије најовбиљнији кандидат за чланство у француској академији наука. А и економски преображај имаће неминовно и своје политичке последице, које ће се указати у изједначењу сполова у политичком и јавно-правном погледу.