Žena

418 ЖЕНА

Али је њу обувео необуздани бес каприса, и она

му помаже: — Разумем, шта хоћете да питате. Све! Он јој се поклони и пружи јој руку. — Стоји! — рече она.

Затим се окрете, оде кући и леже на миндерлук. Млади општински чиновник се изгубио. — Где је Саваг — питају кад су дошли к себи.

— 'Тај луда баш оде! — рече неко. Кренуше лагано у крчму, а кад стигоше до врата, неко се досети п рече: — 'Гребали смо га задржати.

Можда још нпје касно. 'Га, она пуста и необуздана девојка...

Но поплаши се својих речи; застаде у пола реченице и сви уђоше у крчму.

У вече, када се већ хватао мрак, дошао је младић до Ворандиних и донео свежањ дивних камелија. На панталонама, по рукама, обрвама и брцима нахватао му се лед. У предсобљу је наишао на Ворандину мајку, предао је цвеће п побеже. Само толико рече: — За госпођицу !

У вече на забави није се нио чем говорило ноо том. Неки су видели младића кад се пред вече враћао. Прелазио је Тису код савијутка, где се највише згуснуо лед. О леђа је обесио цвеће, у рукама је држао велику мотку, ако пропадне, да се има чиме одржати над водом. Њега није било овог вечера на забави. Не зато што је јако кашљао, него није знао шта ће, није умео да се нађе. | __ Међутим је цео свет водио његову бригу. — Којешта, неће она ва њега поћи, — говорили ву једни. — Не сме он њу ни запросити. Кад дођу нови општински избори њен ће му отац израдити боље место.

Но други су говорили друкчије. Не иде то тако. Она му се обећала. Шиљала га је у смрт и он је ишао у смрт. То је погодба. Сад му не могу одрећи.

Нарочито су жене докавивале да она сад мора. А што п данерг Ако младић и нема богатства ни висока чина, он је ипак честит и образован човек. Та ваљда ни њу нису у царским кочијама носили на крштење. |

Матере, које су имале синове, говориле су нард-

"