Žena

ЕВЕ НА 419 чито да она мора. И као да је у томе било рачуна. А и матере, које су имале кћери, доказивале су, да би је требало бојкотовати, ако одрече. За њу је он још сувише добар. И нагослетку се скоро сви сложише, да мора поћи за њега.

Баш некако у то време посетио сам моје кумове. Воранду сам једва видео. Али сам у салону видео онај свежањ камелија.

— Па како, како ваша Јуцаг — пита ме моја кума

мало вбуњено. — Видела сам њену најновију слику. Баш лепа девојка. — Вдрава је! — рекох.

— Облећу ли вам много око кућег Могу мислити! Или јој претите још увек, да ће те је удати, ако не слуша2

— Помало! — Но кад је било време, разјаснпо сам јој, у чему је брак и какве су велике дужности у браку, Она је прилично Појина ону реч, да данас треба више смелости поћи у брак, него поћи у рат.

— Ваљда не бега од мушкарацаг!

— Па да видите, није их ни тражила много, нарочито шупље ласкавце и неовбиљне правноглавце. Чини ми се, да о доброга изабрала.

Ен Дакле, удаје ве2 — Пита ме кума.

— Свршено је! Недавно нас је изненадила. Дошла је матери и каже: Шта мислиш, мати, да би требала да скривим, па да ме тата уда

Удајемо ] је, а да и не скриви, јер је добро изабрала. Он је озбиљан, трезвен, здрав поштен дечко...

Моја госпођа кума као да уздахну и не погледа ме у очи.

Док сам ја био на пиву, дошли су и њима просиоци. Онај кукавни младић, можда се не би усудио, али су наваљивали на њега са свију страна: — Какав сте ви човек. Ви сте заложили главу ва њу, а она вам се обећала.

И он је дошао. Дошао оборене главе, смрзао се као оно кад је прелазио Тису. Прави просјак. Родитељи девојчини се запрепастише, то ипак нису 08биљно очекивали, алп га је Зоранда лепо примила.