Žena

678 РА Е-Н:А

Већ се подижу модерне млекарне са хигијенским уређењем, п те млекаре шиљу млеко у плеханим кантама пли стакленим флашама онако, како су га добили од пропзвађача. Те канте и флаше боље су од судова дрвепих. У млекарп се млеко проледи на густим ситама, како би се ослободило и најмање нечистоће а у исто време ослобођава се и бактерија. По том се тек млеко шаље у варош, и пазп се, да се у свему одржи највећа чистота. Врше ли над таковом продајом млека санитетске власти строг надзор, има грађанство доста велику гаранцију, да за своје новце доба вдраво пи чисто млеко.

Још само да поменем неколико начина, како неки продавци варају грађанство, те непоштеним начином долаве до веће користи. Главна су два начина. Први се састоји у томе, што се у млеко долпва вода, па се и та долпвена вода продаје по цени млека. Други продају млеко, кад пре тога изваде из њега један део масти, а маст је онај део млека који најскупље плаћамо. Врши се то тим начином, што се остави млеко да стоји, скупи се павлака, која се на површини ухватила, те то ослабљено млеко продаје као млеко нормалног састава. Гаквим преварама можемо ући у траг справом млекомером ПИТ метром) који делом у млеку плива, и који је снабдевен бројевима. Број до кога-је справа у млеку потонула, показује хиљадити део густине испштиваног млека.

При продаји млека треба свима начинима водити борбу противу бактерија“. Великом чистотом при мужи, и чувању млека можемо постићи, да млеко садржи само неколико хиљада бактерија у 1 кубичном центиметру. Кад млеко подуже стоји у топлоти, онда се бактерије множе тако, да за 24 часа 1 кубични центиметар садржи милпјоне бактерија. Зато треба млеко одмах после муже брзо расхладити п има равних апарата ва расхлађивање млека. 'о расхлађивање врши се помоћу хладне воде, а охлађено млеко оставља не-

кувано у хладним просторијама, где се бактерије много мање размножавају. Као што је мало пре споменуто

# Види мој чланак „Пољ. у одбрани противу туберкулозе“. Календар „Рад“ 1909. год.