Žena

НРЕЧРА 619

у млеку се налазе највише бактерије, које проузрокују киселину млека.

Утецајем бактерија постаје от млечног шећера млечна киселина. То повнајемо и по укусу. Свеже млеко слади, а млеко које је стојало дуже време на топлоти, бива кисело. (О тиме су спојене после и даље промене у млеку. Кад се млеко полако кува, хоће да прогруша. Стога домаћице имају велике тешкоће лети, када се млеко утпцајем топлоте брзо кисели. Домаћице се помажу тиме, што млеку пре кувања додају мало чисте соде. Содом се киселина млечна смањи, а млеко се као и свеже добро скува. Слично раде и у неким продавницама где додају млеку од прошлог дана лети сода воде, те тако млеко продају као свеже. У овоме случају придавање соде сматрамо као и придавање воде, јер се тиме квари каквоћа млека; а трговац тим начином грађанство вара продавајући му као свеже млеко старо млеко, које садржи у себи огроман број микроба.

Бактерије млечне киселине нису опасне по наше адравље, јер је кисело млеко здраво п веома пријатно, тако да је при неким болестима желуца п лекари преР | 7 ; -

млеку се налазе често и бактерије, које проузрокују опасне заразне болести. Великп број крава је заражен туберкулозом тако, да те бактерије дођу пу млеко њихово. Ма да је у науци још спорно питање да ли се употребом туберкулозног зараженог млека може сушица пренети и на човека, ппак ми препоручујемо, да се млеко употребљава само кувано, из разлога, што се млеко и пначе може заравити, нпр. мужом туберкуловног мужача птд. Туберкуловни бацили су на вишој топлоти од 60—75 степени Целзијуса осетљиви, а кувањем млека све их унпштимо. И тифусом се може млеко заразити ако се судови за млеко перу у води, у којој те бактерије живе, што се дешава при епидемији тифуса. Болест та огранпчава се искључиво на човека. Има још много болести, које се могу млеком ширити, чије би нас описивање одвело доста далеко. |

Зато: Пијмо т употребљујмо само кувано млеко, нарочито тада, ако је у околини, одакле исто добијамо, овладала каква епидемија.