Žena

ВЕНА

с» до |

Данска жена. Прерадио Бранко Ролер.

Ако су оно најбоље жене, о којима се најмање говори, онда је данска жена на првом месту. По гдекад чућете о њима да су витке, стасите и ништа више. Њих не обележавају никаквим „придевком“, као што се н.пр. за Немицу вели, да је „умешна“ и добра домаћица, Францускиња је „мила“, „отмена“ „са много укуса“; Бечлинка „лукава“; Холандкиња „чиста“, Српкиња „поносита“ — па ипак, иза свих ни у чему не заостаје данска жена. Ми им чинимо велике неправде што их се тако мало сећамо, иако су оне куди камо напредније и трезвеније од наших жена.

Пре свега што нам упада у очи код данских жена, то је ванредна њихова вредноћа. У Данској ће те врло мало наћи беспослених жена. Почевши од саме краљевске породице, па до најсиромашније, свака је свесна, да треба себе да образује и“ да се после користи тпмме. Читао сам, како је баш члан краљевске породице, принцеза Марија — по рођењу француска принцеза, из породице Орлеанске — као редовна раденица радила у једној великој творници порцелана. Нарочито је лепо бојадисала најразноврсније животиње, које су на далеко чувене. Но овим је радом принцеза удовољила само свом уметничком осећају, али се она тиме — као данска жена није могла задовољити, зато и ступи касније, као редован чиновник у једно велико акционарско индустријско подузеће. Кад год се повела реч о женском питању, она је била међу првима.

Исто тако је заслужила, да ју истакнемо и жена министра 2Хаће, о којој смо већ и код нас што шта могли чути. Свет јој се толико чудио, што није напустила стенографију, кад јој је муж постао председником министарства. А Данцима је то тако природно. Шта се има томе чудити» Њима је већ прешло у крв, да је жена и у браку једна радна снага, један исто тако важан фактор, као и муж. Да жена треба да игра улогу једне министарке, на то оне и не помишљају. Они се чуде нама и не могу

о