Žena

682 НЕНА

да схвате наше конзервативно средњевековно схватање. Њихова разборитост, свестан и самосталан рад треба да нам је идеал, за који тежимо. Јер где смо ми од њих2

Тако, познајем једну учитељицу, која поред свога позива има врло много смисла за шав; па када је једном приликом споменула својим колегиницама и колегама, да би она волела ту своју вештину и умење да и практично искористи, сви и све су се сложили у томе, да је то нешто недостојно, понижавајуће, што јој у осталом ни више автономне власти не би дозволиле. Ето ти нашег схватања! — Код нас се на жалост још и данас сматра, да је поштен и ваљан рад руку наших за господу понижавајуће! — Могао бих још много сличних примера навести, али сам рад да вам у кратким потезима оцртам данску жену.

Све оно, што ми исмејавамо и од чега с: туђимо, код њих је природно. Женске траже и бирају себи позиве у свима круговима исто тако, као и мушки. Но и поред овога код њих је сваке године све више бракова. Баш тај разумни и марљиви рад жене омогућава брак и ствара им бројну већину.

У Кодању се бира 42 варошка заступника, и између ових је 8 женских. Па када се свет чудио Гаћје-овој госпођи што је и на даље зарађивала стенографијом, онда се с правом може чудити, да

мужеви ових жена нису захвалили на своја звања или напустили своју лекарску или адвокатску праксу. једно би исто тако апсурдно било као и друго.

Од 8 градских заступника 7 њих су удате. НагБоп Но лекар, Тћога Кпидзеп, болничарка, Мтрене За ст ћ трговкиња, јипе Огагепћо мерник, Ни!да Стопа штампар, Опута Мје!зеп одељни предстојник, Аппа јоћапзеп кројачица и јоћаппе В!/оот учитељица. 2 су социјалисткиње, 2 конзервативке и 2 радикалке; Ншда Сгопа једина заступа независну странку, а Јоћаппе В!/оот је ван странака. Бирали су је на основу антиалкожолистичког програма.

Код нас се људи боје, да ће нестати добрих до-