Žena

ТЋЕНА | 683

маћица, да неће више окусити оне добре киселе чорбе, ако се жена ода науци и ступи као радна снага у јаван живот. Али нека ти оду у Данску, те виде из ближе тога баука. Данска је кујна на далеко чувена, а ни код једне жене, чиновника, нећете наћи загорело и недокувано јело.

Колико је живљи, свежији занимљивији живот, где милијони жена нису осуђени на један исти, скучени малени делокруг. Колико се удаљујемо од трироде, када жоћемо један исти калуп за све жене! Данкиње су савесне домаћице, али живе сасвим другим душевним животом од наших жена. Сваку прилику употребе за своје образовање. Озбиљним радом теже, да што више допринесу кући и народу своме, а не троше своју умну снагу на препирку са млађима, на оговарање, моду и слично. Зато је данска жена сретна. У њих је мало кавге и бракоразвода, иако су то све најразноврснији бракови. Н. пр. муж сликар, жена глумица; муж дворски саветник, жена журналиста; муж индустријалац, а жена књижевник; муж мерник,а жена лекар и т. д. Вредно је завирити у њихову статистику. Па како другим животом живи тамо и сељак, да ми ни замислити не можемо. Нарочито од када је чувени Отипаћ1о (песник и историчар), спровео у парламенту оснивање народних лицеја. Ти су лицеји препуни сељачке младежи, па и остаријих, и уверен сам, да се не претерује тиме, када се вели, да садањи дански парламенат има свој ниво да захвали тој лепоји разборитој установи.

Данци су уверени да немају разлога стајати на пут женском покрету, зато су још децембра месеца 1909. године једногласно усвојили женско траво гласа.

Код нас Срба ћете врло мало људи наћи, који су за то питање загрејани, али кривица лежи свакако не само у самом друштву, већ и у нашој жени.

Поред више добрих својих особина, Данкиња се може у првоме реду поносити тиме, што је успела да је мушки поштују и цене као радну снагу у друштву и држави исто тако, као што су и они сами. Зато је с правом заслужила да ју назовемо „разборита“ Данкиња. (Прерађено по немачком).

3