Žena

ВЕНА 689

Учитељ га гледа, поћута мало, па онда пита: — Опрашташ ли му, Љубице

Љубица и сама тек што не заплаче. Још је нико није молио за опроштење, кад ју је тукао. А дошло јој п жао Јове. Спромах, како га недавно ујео онај страховити Муса.

— Говори, Љубице! — каже јој по други пут учитељ. — Опрашташ ли муг

— Ја молим, да га не казните, господине — изусти Љубица. — Њега још и сад боли, како га је ујео Муса.

Учитељ рече само толико: — Добро! — Па онда нареди да отпевају песму: „Ми смо деца једног ова“ А кад су свршили, он се окрете мушкима и рече им: Добро запамтите што ћу вам рећи! Није онај јунак ко бије слабе. А највећи је кукавица ко увреди женско, или дигне руку на њу. Оно је Србин п јунак, ко брани слабе и заштићава женске.

Па да видите, од оно доба Јова није више никад ударио и увредио ни једну девојчицу. Па не само он, него ни један из њиховог разреда. А кад је неотесани Петар из другог равреда напао њихову Мару, подвикнуо јој: У жене је дуга коса а кратка, памет! и хтео да је удари, сви се мушкарци заједно са Јовом умешаше, одгурнуше га у страну и подвикнуше: Срам те било! — Чак је и Стана пришла и хтела дага по пљује, али јој другарице нису дале. А она мудрица Јованка казала је: — Треба паша општина да скине брњицу с Мусе, јер се Муса већ опаметио, па да је веже Перп, док се он не опамети.

Пера се застиде, а деца се у смеху п шали разиђоше. ТУЂЕ. МИСЛИ. Не можеш познати човека кад он теби дође. Треба да му одеш у кућу, па да га тамо упознаш. ж Ако ти је жеља да престанеш волети људе; онда не смеш престати чинити им добра.

Прво што треба дете да научи, то је да трпи и подноси.