Žena

690 ЊЕНА

Обраку, јер у том питању живимо у мраву.

(Озбиљно ћеретање.) Од непознатог писца.

Ово дана добпо сам од госпође уредника писмо, које је бпло упућено: Господину непознатом писцу чланка: О браку и т. д.

У томе писму пише „Непозната, претплатница“ осам пуних страна,и тражи, да „макар мало и преко реда“ и што пре проговорим о оном, што је на сваки начин прво и најглавнпје кад се тиче брака. Наиме: правила, што пх се имамо држати, кад бпрамо себп друга. Ја сам обећао, стоји у писму, да нећу ппеатп по некој системи, него ћу само ћеретати, па ми је вероватно све једно, које ћу питање пре, а које доцније расправити.

Сасвим је тако! Захваљујем на неким ласкавим реченицама у писму, и стојим на услузи.

Правила, што их се имамо држати кад бирамо себи друга. врло су проста. Управо ту и нема правпла, ту има само једно правило. 'Треба бирати најбољег и треба бирати најбољу. Тачка!

Но равуме се, после те тачке долази друга реченица: А како ћемо да познамо не само најбољега и најбољу, него како можемо да упознамо макар само доброга и добру 2

Ту је, впдите, чвор. Никоме не пише на челу, да је добар. И после: неко налази да је н. пр. Аврам добар, а неко налази да није. У једном човеку или девојци не могу се наћи све добре особине. Неко више полаже на једну, други на другу особину. Само тамо где постоји „смртна љубав“, тамо је све влатно, и тамо престаје сваки избор и свакп разговор.

И када је неко на чисто с тим, шта хоће, ппак је тешко пзабрати. Вар вам се никада није догодило, да изнесу пред вас на чинији пржених пилићар Ви хоћете да метнете у свој тањир батак, а кад тамо ви сте извадили шију. Проклете „семлпрезле“, оне мрвпце од земичака, у које је увијено пржено месо. Ко ће