Žena

ВЕНА 658

успех ће бити огроман. Учитељице и друго интелигентно женскиње треба да помогну српским матерама, нарочито избором добрих књига. Кад српске матере буду добро схватиле значај школе пи књиге, онда ће тек наше школе моћи успешно да врше своју вадаћу у своме народу, али онда ће пи наша књижевност добити већег полета, јер ће нам књиге и листови пмати читалаца. Просвећене матере умеће да како ваља однегују и васпитају децу, па ће нам народ бити здравији и способнији за живот, а моћи ће да учествује у међународној утакмици. Малени дански "и норвешки народ одржавају се у светској утакмици само зато, што су огромно коракнули у просвети, а могли су коракнути, јер је данско и норвешко женскиње учинило своју дужност. И наш је народ даровит, само га треба извести на добар пут, па ће вадивити сав свет својим способностима за све, што је добро, лепо и племенито. Српске матере могу у том правцу највише да учине. Оне могу да препороде српски народ п да искорене зло, које му подгриза жиле.

Да би и наше женскиње могло успешно да ради на народном просвећивању, потребно је, да се тај рад како ваља организује. 'Гребало би да се среде добра упутства и да се изабере градиво, које одговара садашњим нашим просветним приликама, па онда да се из године у годину развија и усавршава. А то ће се моћи учинити, ако се у нас пре свега организују друштва за народно просвећивање, која би створила потребна срества. Матица Српска и друга наша просветна и књижевна друштва требала би својски да потпомогну тај рад издавањем добрих књига. Много се може у том правцу учинити, ако се сви тога посла својеки прихватимо. Уверени смо пак, да ће наше женскиње схватити своју велику

дужност у данашњим тешким приликама српског на-

рода, па ће и оно прионути око подизања просвете у нашем народу, јер је просвета најмоћније оружје у борби за опстанак и напредак.

Тим и таким радом учиниће у данашњим приликама српско женскиње оно, што су учиниле српске мајке у тешким временима, кад је Српство проводило живот у петстолетном ропству.