Žena

160 НП ЕНА

А у комаду „Рат у мирно доба“ од Мозера играла је Илку, и ево шта о њој пишу немачки листови „Огахег-7е!(ипа“ и остали, Њено је уметничко име ЈеПа у. Огесогоу.“ Рецензија овако гласи:

„Илку је престављала госпођица Грегоров. Ми смо госпођицу већ похвалили приликом њене игре у Тајфун-у. Али како је одиграла Илку у комаду „Рат у мирно доба“ то је ненадмашимо било. Ту ватрену младу девојку из токајске крајине, одиграла је изврсно. Говор, мимика, кретање, све је било ванредно изведено. Публика је младу уметницу одликовала.“ 1

А други лист пише:

„Илка, госпођице Грегоров, била је изврсна. Погодила је мађарски аксент, била је пуна живота, чедног темперамента и прелаз из младе девојчице шипарице у жену која љуби, био је тако фино и нежно изведен. да нас је та сцена очарала“.

Саопштавам ове ретке, знајући, да ће се читалачка публика „Жене“ радовати, што је млађана Српкињица у туђини, где је позоришна уметност врло усавршена, могла задобити толику славу још на првом кораку свом; јер је Јелка тиме не само својим родитељима, него целом српском народу на понос и дику. Живела!

Даница Максимчев _ Перлез.

Женски савез у Србији. (Правила Народног Женског Савеза у Београду).

„Српски Народни Женски Савез објавио је своја правила:

Чл. 1. Изасланици Београдског Женског Друштва, Одбора Кнегиње Љубице, Кола Српских Сестара и Материнског Удружења у заједничкој конференцији 5. октобра 1906. године основале су у Београду Српски Народни Женски Савез, који је ступио у Савез међународне Алијансије.

Чл. 2: Свако од ових удружења располагаће својом имаовином и радиће и даље независно од савеза у ономе правцу, у коме је и до сада радило.

Чл. 3. Српски Народни Женски Савез позваће у своју заједницу сва остала женска удружења и установе наше Отаџбине.

Чл. 4. Сва Српска Женска Удружења и Установе могу приступити Савезу и свако од њих имаће своје изасланице,