Žena

Ћ К НА 161

које ће своје друштво и друштвене интересе заступати на тим скуповима. Свако друштво треба да пошље оне изасланице у Савез, које се највише интересују и баве женским питањем, ма то и не биле часнице дотичног друштва. На

редовном главном скупу све изасланице имају право гласа.

Чл. 5. Удружење или Установа, која би желела да приступи савезу, дужна је писмено обратити се Управи Српског Народног Женског Савеза.

Чл. 6. Српски Народни Женски Савез има права да уврсти за члана Управе Савеза или за почасног члана кореспондента оно лице, које се одликовало на хуманом или књижевном раду, на националном и женском питању.

Циљ.

Чл. 7. Савез ставља себи у задатак на првом месту, да ради на националном пољу и на побољшању положаја жене у друштву и држави, и на другом месту, да ради на добијању женског права гласа,

Чл. 8. Српском Народном Женском Савезу биће задатак и циљ: да ступи у духовну заједницу са Српским Женским Установама ван границе Србије.

Управа Сртског Народног Женског Савеза.

Чл. 9, Српски Народни Женски Савез бира Управни Одбор на редовном главном Скупу. Бирање је тајно.

Чл, 10. Управа се бира на три године, и може имати тридесет чланова сем преставница појединих Друштава у Београду. У Управу из сваког савезног удружења морају ући по два члана, и то она лица која се слажу са радом и правцем Савеза.

Чл. 11. Управу састављају: председница, две потпредседнице, два секретара за српску и два за страну кореспонденцију, благајник и књижничар.

Чл. 12. Ако који члан Управе Савеза да оставку, замењује га изасланица оног Удружења или Установе из које је члан који се повлачи, а остале чланове бира Управа.

Чл, 13. На састанцима Управе Савеза водиће се записник. Записник оверавају: председница, секретар и два члана Управе.

Чл. У сваку нову Управу мора ући петнајест старих чланова. сем изасланица које бирају друштва у коме су оне чланице, и то после главног скупа на коме се бира нова Управа.

4