Žena

164 ЋЕ НА

Број женскиња на универзитетима Немачке и Аустрије.

У Немачкој и Аустрији расте веома нагло број ученица на универзитетима. Око 5.000 ученица похађале су разне универзитете у Немачкој, а скоро толико и у Аустрији. Само у Берлину било је око 1.200 ученица на универзитету. Но у Њемачкој је једва половина редовно уписана и има потребну предспрему. У Аустрији већина универзитетских ученика има потребну предспрему.

Први женски доцент на универзитету у Копенхагену.

И Данска је пошла примером Шведске и Норвешке, и поставила женскињу за доцента на великој школи у Копенхагену. Чак је и конзервативна Немачка пустила женскињу да буде професор на универзитету у Липиској. — Женскиње лагано, али сигурно крчи себи пута.

Завештај Паулине Ирби.

Сарајевски „Народ“ јавља: Како смо извјештени, суд је процијенио имање покојне Паулине Ирби, које је завјештала. Просвјети и Добротворној Задрузи Српкиња на 279.000 круна. Према регулационом плану града Сарајева експроприраће се један дио земљишта (око 1000 ч. м.) и остали простор био би са шест лица.

Дечји судови.

По угледу на америчке основне школе, у Енглеској су на по неким местима, завели по основним школама тако зване дечје судове, у којима мали ђаци суде и расправљају мале, ситне кривице својих другова. Та је установа показала. врло добре резултате.

Борба против мираза.

У Америци је поникло удружење, које је ставило себи у задаћу да се бори противу мираза. Начела тога друштва ова су:

1) Свака женскиња, када се уда, представља вредност, која је већа од сваког мираза.