Žena

АЕ НА 165

2.) У души жене је големо благо, од кога блага може човек црпети док је жив.

4.) Жена је богатство света, богатство, у коме је чистота неба, појезија мора, светлост сунца.

4.) Све богато женскиње треба пре но што ступи у брак да се одрече мираза, јер иначе нису сигурне, да ли се удварање младожење, његове клетве и његови пољупци не оснивају на очекиваном миразу.

5.) Укидање мираза подигло би моралну вредност жене.

6.) Тек кад се укине мираз научиће мушкарци да поштују праву вредност жене.

Т.) Укидање мираза биће тријумф чисте љубави.

Осигурање матере за време „материнства“.

Ми смо већ говорили о удружењима, где жене плаћају извесну своту да могу за време порођаја и за прво време материнства имати потребну припомоћ. Тих удружења има у Америци врло много. Сад је у Немачкој поникло прво такво друштво на новој основи, где је општина узела осигурање, за прво време материнства, у своје руке. Општина приноси жртве за то друштво. И зато се могу осигурати за случај материнства само оне женскиње, које имају испод 900 марака годишња прихода. Но могу после остати у друштву ако им се приход и повиси чак до 2.500 марака. Чланице уплаћују месечно само 50 пфенига. (62 потуре).

Жена варошки чиновник у Угарској.

У Макову су недавно изабрали Маргиту Жигу за варошког писара. Против тога избора били су уложени силни утоци, који су тек ових дана решени. Управно судиште одбило је све утоке и потврдило избор. При донашању своје одлуке управно судиште се није ни обзирало на то, што је за варошког писара изабрана жена, него је само испитивало, да ли је избор правилно обављен. Како против избора није било основне и правне замерке, управно судиште је избор потврдило. Маково је дакле прва варош у Угарској где је за редовног чиновника изабрана жена, а овом одлуком управног судишта отворено је за женскиње и поље варошког чиновништва у Угарској.