Žena

ВЕНА 167

ном зиду беше исписана изрека: „Правда подиже народе“. Тамо се сакупиле све чланице овог савеза под председништвом г-це Ханегн из Цириха, која је и уредник листа „Тежње жена“. Швајцарска влада одавна је увидела озбиљност ових скупова жена. Она је њима допустила да свугде могу одржавати своје скупове. Готово сваки од 73 савеза у Швајцарској, послали су своје изасланице у Најбург.

Прошле године у главном је сав рад био усредсређен на израду брошуре „Ново швајцарско приватно право и жене“. Госпођица д-р Бристлајн, правник из Цириха, изложила је на разумљив начин ову књигу. Према њој жене ће стећи право да ступају по својој вољи у брак, и ослобађају се туторства и управљања над њиховим имањем.

После дугог расправљања предложила је г-ца Цендер да чланице овог савеза скупљају све чланке и судска решења, које се тичу жена, које наиђу читајући новине, па да их изнесу ради критиковања на оваким састанцима савеза. Ове забелешке послужиће као документи у борби за промену закона. -

Пре неколико година расписана су питања о праву женскиња. Растурено је 40.000 немачких и 22.000 француских. листа са питањима, Резултат је био овај: Преко 10.000 жена. у Швајцарској траже право гласања или изборно право за. јавне службе по црквама, школама и сиротињским заводима. Многе траже потпуно политичко право. Кад се има на уму да се пре 10 год. још није у опште ни говорило у Швајцарској о женском праву гласања, и да чак пре две године многи се нису усуђивали да признаду да су присталице тога онда резултати ове анкете уливају боље наде за будућност.

Белешке 0 здрављу.

Неговање ноктију код деце.

Сасвим малој деци треба прати ручице само са млаком водом и добрим сапуном. Већој деци треба чистити нокте маказама, четкицом и затим треба сваки дан кожицу на доњем делу ноката отрти са пешкиром. Нокти расту код деце врло брзо, па их треба бар једаред недељно сасећи у полукругу оштрим маказама. још пре но што дете пође у