Žena

766 ЖЕНА

Први судија међу женама.

Женама у Сједињеним Северо-Америчким Државама испало је за руком, да дотерају и до судског звања. У месту Еагле Контри у држави Колорадо једна госпођа по имену Лидија Беркели Тагу изабрана је за судију и већ и врши своју службу. Госпођа Тагу је удовица једнога судца и огранак је једне старе оуеринке правничке породице.

Рат и сукњи.

Председница суфражеткиња у Канади, (Америка) развила је велику агитацију против сукања. Она позива све жене, које се боре за женско право. да отпочну рат противу сукања. Она доказује. да су сукње нездрава, ружна и неморална ношња. Мисли, да ослобођење жене може тек онда да постане чин, кад се жена ослободи сукње и обуче чакшире. — Нама изгледа да жене данас имају пречих брига но да се боре за чакшире.

Васпитање ђака у америчким основним школама.

Поред осталих захтева, у погледу васпитања, што се тражи у Америци од Ђака основних школа, долази и заклетва. Сваки ђак основне школе при пријему и првом ступању у школу заклиње се овако:

„Заклињем се, да нећу никада дрво и цвет својевољно уништити; свечано обећавам, да нећу на кућни и школски под пљувати или зграде кварити и штетити; тако исто се обвезујем да ограде од врта или зграда нећу кварити; нећу никада хартију или отпатке од јела на улицу или на другим јавним местима бацати; према сваком човеку бићу до крајности учтив; тице ћу штитити, њихова гнезда чувати; туђу својину ћу поштовати као и своју; још обећавам да ћу веран и исправан грађанин земље бити“.

Сличну заклетву полажу ученици и при ступању у гимназију.

Тако у Америци. Ствар је добра, али би заклетва могла изостати и место ње доста би било да дође свечано обећање. Дванаести главни скуп женског швајцарског

савеза.

Швајцарске жене одржале су своје седнице 1. и 2. октобра ове године у замку Најбургу. У великој дворани на јде-