Žena

| МРОЕИНЕА

Како да употребимо остатке од стеаринскиж свећа. једна искусна домаћица пише о томе ово: Ја не купим само остатке од стеаринских свећа, него и окапотине тих свећа. Између хартије и ситног дрвећа метнем и мало остатака од тих свећа у пећ, и дрво се врло лако упали. Смрад неће бити, јер ће промаја у пећи сваку смрад извући напоље.

Да сребро не тотавни. Очишћено сребро хоће да добије тавне мрље, ако га дуже времена не употребљујемо. Но то се неће догодити, ако сребро премажемо колодијумом (може се добити у свакој апотеци.) Колодијум се разблажи са исто толико алкохола (шпиритуса) и са том течношћу премажемо сребро једном малом меканом кичицом. Но преко истога места не смемо двапут прећи, јер ће онда сребро добити мрље. Пре но што то сребро употребимо, треба испрати онај слив колодијума са топлом водом.

Божићне посластице. Умољени смо са више страна, да сада пред Божић донесемо како се готове разни колачићи па и бомбони. Радо испуњавамо ту жељу и доносимо ове рецепте:

Фратцуски бомбонти-. Испржи се (шпинује) пола киле шећера са чашицом воде и подели у три дела, у два мања и један већи део; тај трећи део остаје какав је. Првом делу додамо четврт килограма ољуштена и самлевена лешњика и бадема. Други део помешамо са два комада изрибане чоколаде. Ако је шећер сувише густ, дода му се мало млека. Сваки тај део за себе, мора по једна особа мешати; онда метемо први део, у коме има лешњика или бадема, на тепсију, на тај део долази онда онај други део, у коме је чоколада, и на послетку долази трећи део чистога шећера. Све то метемо у млак рерн да се просуши, и затим сечемо у форме какве нам се свиди.

Слатка салама. У дубоку шерпењу метемо два тањирића самлевени ораја, један тањирић ситна шећера, неколико ољуштени и на резанце исецкани бадема, два парчета истрвене чоколаде, мало ситна цимета и каранфилића, и све се меша на огњишту док се не згреје, мете се на даску, измеша се са једним целим јајетом, затим се сва та маса добро измеси и направи форма саламе, Кад се та слатка салама сасвим исхлади, сече се на танке кришке.